Ми у Facebook
07.01.2016, 11:00

Яких традицій рівняни дотримуються на Різдво? [ОПИТУВАННЯ]

Святкування Різдва Христового в Україні сповнене багатьма цікавими традиціями. Це й встановлення дідуха, приготування традиційних страв й зустріч колядників. Портал OGO.ua вирішив поцікавитись, яких традицій святкування Різдва дотримуються рівняни.
Абсолютна більшість рівнян святкує Різдво у родинному колі. Але в кожній родині є свої особливості святкування. Хтось готує кутю з шоколадом, а хтось прикрашає дідух, як ялинку, гірляндами.



Іванна, працівник "Укртелекому":
- До Різдва починаємо готуватися із прибирання у хаті. Увечері, 6 січня, готуємо кутю. Зранку, на Різдво, йдемо всією родиною до церкви. Це свято дуже любимо й радо відчиняємо двері усім колядникам.



Іван, ді-джей:
- Я особливо Різдво не святкую. Часто у цей день їду до батьків у село, або, навпаки, повертаюся повертаюся звідти перед Різдвом додому. Цьогоріч мабуть святкуватиму у Рівному. Сам колядувати зараз не ходжу, колись, як малим був, бігав, копійку до копійки збирав. Колядникам відчиняємо усім, але зараз чомусь їх мало ходить.



Алла, педагог:
- Для мене Різдво — родинне свято, тому святкуємо у сімейному колі. Якихось особливих традицій у нас немає. Звичайно, готуємо кутю за традиційним рецептом. Коли приходять колядники — відчиняємо. Відчиняємо всім, але тим, хто прийде перший, даємо більше грошей.



Олександр, студент:
- Я святкую Різдво з родиною у селі, в Рівненському районі. Мої рідні роблять із соломи дідуха, Якого прикрашаємо гірляндами. Готуємо й кутю із родзинками й маком. Потім ми з друзями ходимо колядувати. До нас також колядники приходять, двері відчиняємо всім.



Микола, викладач НУВГП:
- Окрім штучної ялинки, яку ставимо на Новий Рік, у нашій родині збереглася традиція ставити на Різдво дідух, зроблений із соломи. Готуємо кутю за традиційним рецептом, який передався від батьків. Колядникам також двері відкриваємо, щоправда стараємося, щоб першими до нас прийшли дівчата — до поповнення в родині.



Діана, студентка:
- Різдво святкую зі своєю сім'єю, адже це родинне свято. Готуємо дуже смачну кутю, до якою, окрім пшениці, додаємо мед, родзинки, горіхи, вишні й, навіть, шоколад. Двері колядникам відчиняємо, але не всім. Впускаємо до хати чоловік десять, а далі не відчиняємо. Колядникам даємо солодощі.





На правах реклами