Ми у Facebook
08.01.2016, 10:00

Як залишитися у формі після новорічних застіль

До Нового року залишилось обмаль часу. У передсвяткових клопотах часто навіть поїсти забуваємо, мимоволі влаштовуючи розвантажувальні дні. А от під час святкування…
Занепокоєні станом своєї фігури жінки намагаються дотримуватися дієти, щоб скинути до свят зайві кілограми. Зрозуміти можна: у новорічну ніч хочеться бути стрункою та привабливою.
Отож, не варто сидіти на розвантажувальній дієті, а потім тиждень їсти калорійні святкові страви. Для організму це значний стрес. Заляканий голодними днями, він стрімко набирає вагу і робить жирові запаси на “чорний день”. Звичайно, святковий стіл — це дуже багато жирного, білкового, солодкого, алкоголю та гострих приправ. Такі поєднання у великій кількості, особливо на ніч, нікому не підуть на користь. Але собі можна допомогти, приймаючи ферментні препарати, гіркі настоянки під час або після їжі. Треба бути уважним до того, що поставили на святковий стіл, їжа, перш за все, має бути свіжою і доброякісною. У святкове меню раджу включити морепродукти та різноманітні поєднання овочів, вони допоможуть організму справитися з понадмірним навантаженням. Замініть звичну олію оливковою, а торти і печиво — фруктами. Під час та одразу після святкового застілля не варто пити багато рідини, особливо солодких газованих напоїв. Все солодке, включаючи десерти, соки, краще вживати години через дві після основних страв.
Дуже обережними треба бути людям похилого віку та хворим на цукровий діабет, ожиріння, інші хронічні захворювання. Адже їм необхідно дотримуватись певної частоти прийому їжі, уникати калорійних, жирних, солодких страв, гострих приправ, алкоголю і лише в обмеженій кількості включати продукти святкового асортименту.

Не хочете потрапити новорічної ночі у Ленінград, повторивши епопею головного героя “Іронії долі” Жені Лукашина? Пийте грамотно.Найкраще не змішувати напої. Будь-які коктейлі, що містять алкоголь — смачні, але досить підступні, у великих дозах буквально “валять з ніг”.

Ніколи не можна пити на голодний шлунок. Алкоголь буде миттєво всмоктуватись і швидко настане сп’яніння. Щоб уникнути цього, ще до застілля з’їжте шматочок сала, бутерброд з маслом, голландським сиром, червоною ікрою, випийте сире яйце чи ложку оливкової олії — на слизовій шлунка утвориться тоненька захисна плівочка жиру. Але цей захист допоможе лише на перших етапах. Якщо будете надалі пити без відповідної закуски, вона зникне і алкоголь у великій кількості потрапить у кров.

Застілля краще починати з аперитиву. Невелика кількість вина, горілки чи мартіні покращить апетит і активізує діяльність спеціальних ферментів печінки, які направлені на виведення алкоголю з організму.До речі, з діяльністю цих ферментів пов’язане ще одне правило: не знижувати градус.

Якщо, наприклад, пити коньяк, а після нього шампанське, печінка буде переробляти міцний напій, “не помічаючи” слабоалкогольний, який дуже швидко всмоктуватиметься в кров. Алкогольні напої, навіть міцні, рекомендується взагалі не запивати. Але якщо не можете без цього, то ні в якому випадку газованими напоями. Краще пийте столову або мінеральну (але негазовану) воду, компот із сухофруктів, воду з додаванням лимонного соку.

Вина найкраще заїдати фруктами, сиром, нежирним м’ясом і рибою, — розповідає лікар. — Міцні напої — стравами зі свинини або баранини, салатами з майонезом або сметаною, жирними соусами, червоною ікрою. Жири запобігають швидкому всмоктуванню алкоголю, а алкоголь, в свою чергу, допомагає розщеплювати жири, позбавляє важкості у шлунку. Дуже добре закушувати горілку квашеною капустою або картоплею з грибами. Квашена капуста та картопля містять велику кількість калію, який дезінтоксикує алкоголь. Гриби теж витягують алкоголь з організму. На святковому столі мають бути й скибочки лимона — це відмінний нейтралізатор, швидко знімає симптоми сп’яніння.

Краще замінити шампанське сухим вином, звичайно, високої якості, — переконана Людмила Синькова. — Кисленьке, хороше вино навіть допомагає переварюванню їжі, а от знайти якісне шампанське, особливо перед Новим роком, не просто.

З медикаментозних препаратів віддайте перевагу сорбентам. Наприклад, ентеросгелю. Його вживають по одній столовій ложці через дві години після їжі. Якщо не можете зранку поїсти, випийте сорбент натщесерце. Багато хто користується активованим вугіллям, одноразова доза якого: 6-8 таблеток. Активоване вугілля можна пити і перед застіллям. Але, на мою думку, недоцільно — ви не відчуєте дії спиртного. Є навіть спеціальні методики, за якими перед застіллям приймають активоване вугілля, ферменти підшлункової залози типу мезиму і вітаміни групи В. Зараз є комплексні препарати вітамінів групи В — ноуробекс або нейровітан. За подібною схемою виводять із тяжкого похмілля. Вводять вітаміни групи В, дають пити гепатопротектори, це може бути трав’яний препарат корсіл або дорогий, але ефективний травегіл.

Головні болі зніме м’ятна настоянка, яка продається в аптеці: 20 крапель на склянку холодної води. На другий день після святкування бажано багато пити. Здоровій людині можна і газовану, і негазовану воду, чай з медом та лимоном, зранку — відвар заспокійливих трав. Солодке насичує організм глюкозою, а глюкоза додає енергії. Та все ж найпростіший і найефективніший метод позбутися похмільного синдрому — пити розсіл, він, як пояснила лікар, витягує токсини з плазми крові.

А от їсти краще щось легке: фрукти, кисломолочні напої, супчики та овочеві пюре. Добре попити зеленого або трав’яного чаю, компоту із сухофруктів — це також допоможе вивести продукти обміну з організму.





На правах реклами