Ми у Facebook
14.01.2016, 07:30

Якими були роки під покровительством Вогняної Мавпи

Мавпа (за однією з легенд) - це одна із 12 тварин, що прибігли прощатися із Буддою. З того часу, вона через кожних 12 років стає головною тваринкою року і приносить щось своє у життя усього суспільства і окремої людини загалом, пише випускник Школи універсального журналіста Вадим Мороз.
Червона або ж Вогняна Мавпа приходить через кожних 5 повних циклів, тобто через 60 років. Забарвлення у неї відповідає стихії вогню, що належить до 5 основних природних елементів Китаю. До речі, за повний оберт (60 років) кожна тварина встигає 5 разів побувати покровителькою року, але в різному забарвленні. Попередницею Червоної Мавпи у 2004 році була Синя Мавпа.

Останнього разу мавпа з забарвленням вогню перебувала «на троні» ще у минулому столітті, 1956 року. Також вона покровительствувала у 1896, 1836, 1776 роках. Цей список можна продовжувати ще довго, віднімаючи по 60 років від кожної дати, але ми зупинимось на цих і спробуємо дослідити, що відбувалося на планеті Земля під час «правління» Вогняної Мавпи.

1776 у Європі був досить спокійним. Пристрасті вирували у Північній Америці, де британські колонії боролися за волю. На цей рік припадає і прийняття Декларації про незалежність Сполучених Штатів Америки від Великої Британії і її короля, що відбулося 4 липня.

Щодо України, то цього року було вислано останнього кошового отамана Петра Калнишевського на Соловецькі острови, а у Львові вийшов перший примірник ‘Gazette de Leopol’ – найперше періодичне видання на території України.

1836 запам’ятався винаходами, архітектурними відкриттями і «першими кроками» відомих письменників і науковців. Це передусім відкриття Тріумфальної арки у Парижі, публікація першого роману Чарльза Діккенса «Посмертні записки Піквікського клубу», постановка п’єси «Ревізор» Миколи Гоголя і подальша її заборона, початок роботи Чарльза Дарвіна над своєю теорією еволюції.

Україна ж у цей час потерпала під гнітом кріпацтва.

У 1896 на Алясці було знайдено великі поклади золота, що стало початком явища під назвою «золота лихоманка». Вільгельм Рентген відкрив особливий тип випромінювання, що згодом стане називатися рентгенівський. Цього ж року його відкриття стали застосовувати у медичних цілях. В Афінах відбулися перші Олімпійські ігри сучасності, що перебували під забороною протягом півтори тисячі років. На цей рік припадає і перша аварія за участю автомобіля та випробування Генрі Фордом власного творіння – “Quadricycle”, що стало першим кроком до успіху. З цього року бере свій початок і відома на сьогодні корпорація IBM. Запам’ятався 1896 і декількома потужними землетрусами та таємним договором Росії з Китаєм.

В Україні цей рік став багатим на події. Було засновано декілька політичних партій, а саме: « Українська соціал-демократія», «Южнорусский рабочий союз», «Академічна громада». Створювались товариства при заводах та вищих навчальних закладах. На Поділлі набуває піднесення селянський рух. Створюються та виходять у світ україномовні часописи – «Молода Україна», «Вперед».

1956 знову ж був багатий на винаходи і спрямований на рух у гуманну сторону. Так Судан відділився від Єгипту і отримав незалежність. Вільною державою стало і Мароко У Великій Британії було скасовано смертну кару. Поступово «завойовувати» сцену стає Елвіс Преслі.

У СРСР на ХХ з’їзді КПРС виступив Микита Хрущов із доповіддю «Про подолання культу особи і його наслідків». Було винайдено і випробувано першу відеокамеру, що могла записувати звук та зображення для подальшого відтворення. Відбулося і перше «Євробачення», що пройшло у Швейцарії. Було місце і повстанню у цьому році, що спалахнуло в Угорщині. Основною вимогою було повалення комуністичного режиму (його жорстоко придушила влада СРСР за допомогою воєнної техніки). Точилася кровопролитна боротьба і за Суецький канал між Ізраїлем, Єгиптом, Великою Британією та Францією.

Як ми бачимо рік Вогняної Мавпи є роком відкриттів, політичних та геополітичних змін, «народженням» нових зірок, запровадженням винаходів для широких потреб суспільства, висвітленням правди. Та водночас це і рік кровопролитної боротьби за права, яка у більшості випадків закінчувалась перемогою справедливості.

А які відкриття і зміни принесе нам цей прихід Червоної Мавпочки - можна буде сміливо сказати за святковим новорічним столом у час приходу нового 2017 року.

До теми:

Що обіцяє 2016 рік Червоної Вогняної Мавпи

Китайський гороскоп: 12 тварин – покровителів свого року

У Рівненському зоопарку тварини на Різдво отримали подарунки

Джерело фото: http://rik-2016.pp.ua/koli-rozpochnetsya-novij-2016-rik-chervono%D1%97-vognyano%D1%97-mavpi





На правах реклами