Ми у Facebook
31.01.2016, 14:00

Головні секрети зимової риболовлі

Незважаючи на холодну пору року рівненські рибалки не відмовляють собі у задоволенні спіймати чималу щучку чи карася. А де і як краще рибалити взимку - дізнавайтесь разом з "ОГО".
Рибалкам добре відомо, що у кожну пору року риболовля проходить по-різному і якщо врахувати усі особливості впливу погодніх умов, то і вилов буде значно кращий.

Головна особливість риболовлі взимку - вибір вудочки. Так, головною вимогою до вудки є її легкість і зручність. У таку пору року краще використовувати короткі вудки з котушкою, щоб можна було регулювати довжину. Своєрідним амортизатором для вудки служить хлистик, контролюючий амплітуду гойдання кивка, за допомогою якого можна швидко і ефективно розпізнавати навіть найслабші клювання.

Крім якісного та зручного обладнання вам варто врахувати і особливості "полювання" на різні види риби:

Окунь. Взимку краще ловити окуня у перші пару тижнів після замерзання льоду, коли коли ще тонкий лід не зганяє рибу з місця попередньої стоянки. Окунь тікає подалі від берега з наростанням льоду і уже в середині зими його доводиться шукати по всій водоймі. Тут також варто знати, що на великі відстані окунь не переміщається і зимує невеликими зграйками біля затоплених ярів, в старих руслах річок.

Якщо вода дуже холодна, виманити окуня досить складно, адже він опускається на глибину. Найкраще його ловити на блешню або на прямовисну блешню. Для нього дуже важливий момент приманки і піймати окуня зможе лише той, хто добре володіє снастю. Для наживки краще використовувати шматки свіжої риби, дрібний мотиль, хробак.

Карась. Головна особливість цієї риби в тому, що карась може жити у воді з пониженим вмістом кисню. А тому, щоб пережити зиму, він просто заривається в мул на дні і впадає в анабіоз. Якщо ж є місця, в яких достатня кількість кисню і присутня велика кількість інших видів риб, карась стає активним і годується протягом усієї зими. Найчастіше карась зустрічається в місцях виходу джерел з більш теплою водою або біля електростанцій.

Взимку карась клює повільно і дуже обережно, а тому снасті повинні бути особливо чутливі. Найбільш сприятливий час для лову карася - ясна сонячна зимова погода або ж відлига.



Короп. Короп - досить розумна і хитра риба і в зимовий період надає перевагу місцям зі стоячою водою і мулистим дном, в яких може відчувати себе в безпеці. Шукати його треба біля дерев, які впали у воду, заростей очерету, затоплених великих предметів, неподалік від електростанцій. Аби улов коропа взимку був значним, підгодовуйте його ще з осені - так він звикне до активного годування ще до настання льодоставу. Ловити коропа краще на зимову вудку з блешнею або світлою блешнею.

Щука. У зимову пору щуку виявити досить непросто, а ще складніше - витягнути її на поверхню. Взимку ця риба мешкає в біля корчів, каменів, в глибоких ямах. Найактивніше щука клює у період першого заледеніння та у відлигу. Рибалки кажуть, що щуку краще ловити в похмурі дні з низькою хмарністю, ніж в ясну і морозну погоду. Взимку вона дуже пасивна, а тому приманку їй буквально доводиться підсовувати під ніс. Клює вона дуже своєрідно - сильно і різко, тому від рибалки потрібна хороша реакція і вміння правильно і вчасно підсікти її. Добре ловиться на балансир, який за формою нагадує рибку, характерну для цієї водойми, але особливо - на жерлиці з насадкою з дрібного карася, плотви або окуня.

Вдалої риболовлі!

За матеріалами:trofey.net.

Статті до теми:

Як рівняни ловили рибу на Нобелі

У які місяці року найкраще клюють соми і щуки? (ТАБЛИЦЯ)

"Рибні місця Рівненщини" — сайт для любителів активного відпочинку





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ