Ми у Facebook
19.02.2016, 14:40

До афери зі зведенням висотки в охоронній зоні музею причетні прокурори?

Поруч з обласним краєзнавчим музеєм у Рівному, який є пам'яткою архітектури національного значення, хочуть звести 12-поверховий будинок. Це викликало обурення громадськості міста. І вчора вона навіть організувала акцію протесту.
Фото Галини Данильчук

Коли стало відомо про зведення багатоповерхівки на колишній автостоянці на вулиці Толстого, 10, забили на сполох працівники обласного краєзнавчого музею, історики, краєзнавці. Адже ця ділянка розташована в охоронній зоні об’єкту культурної спадщини - пам’ятки архітектури національного значення «Гімназія» (1839р.) на вулиці Драгоманова, 19 ( нині обласний краєзнавчий музей). А в охоронній зоні діють обмеження щодо забудови. Так, як зазначено у правилах забудови Рівного, "в охоронній зоні нова забудова за висотою, розмірами в плані, масштабністю, архітектурними формами підпорядковується пам’яткам та їхньому історичному середовищу". В той же час тут приватна фірма ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» збирається звести 12-поверхову будівлю, яка за розмірами аж ніяк не відповідатиме двоповерховій будівлі музею.

ФОТО: Рівняни виступили проти будівництва біля музею

Оскільки колись ділянку на Толстого, 10 у 2007 році надавали у постійне користування обласній прокуратурі для зведення 24-квартирного будинку, не зовсім зрозумілим було, як вона опинилася в оренді приватної фірми. У ситуації розбирався депутат міськради Рівного Святослав Стельмащук.

З'ясувалося, що прокуратура, взявши ділянку, не отримала погодження Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури і туризму України, отже відведення землі їй відбулося з порушенням вимог закону.

ВІДЕО: на Рівненщині закривають Дубенську колонію для неповнолітніх

У цьому ж 2007 році вона уклала угоду про спільну дольову участь будівництва 24-квартирного житлового будинку з ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група». Між ними через рік було укладено договір міни, відповідно до якого ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» передає у власність прокуратурі Рівненської області дві квартири по вул. Д. Галицького в обмін на частку у спільній дольовій участі будівництва будинку. В цей же день розірвано договір про спільну дольову участь, після чого прокуратура Рівненської області не мала жодного стосунку до будівництва. Також у цей день прокуратура звернулася до міської ради про добровільну відмову від права користування земельною ділянкою.

Квартири в новобудовах подорожчають - прогноз

Таким чином до Товариства перейшли усі права щодо будівництва, в тому числі права забудовника та замовника будівництва та права використання забудови земельної ділянки. А згодом суд визнав право власності за ТОВ на об'єкт незавершеного будівництва – 24-квартирний будинок.

Мер Рівного: "У зміні керівництва в "Санком-Рівне" - ніякої політики"

На підставі цього міськрада припинила право користування земельною ділянкою прокуратурі та скасувала держакт на право користування. Цим же рішенням передала ТОВ «Українська промислово-інвестиційна група» в оренду на десять років земельну ділянку площею 0,4 га для завершення будівництва.

Отже, констатує п. Стельмащук, прокуратурі надали землю з порушенням - без погодження Держслужби з питань нацоінальної культурної спадщини. Вона, нічого не збудувавши, обміняла свою дольову участь в будівництві на дві квартири за іншою адресою, чим фактично віддала усі права на земельну ділянку. Тепер на ній приватні забудовники хочуть звести 101-квартирний будинок. Також виникає питання щодо того, як ТОВ отримало право власності на незавершене будівництво, якого фактично на будівельному майданчику нема, але воно стало підставою для відведення земельної ділянки Товариству в оренду без земельних торгів (аукціону).

Собі - премії, підлеглим - занижені оклади

Щоб з'ясувати все це, депутати міськради Рівного звернулися до Державної інспекції сільського господарства у Рівненській області з проханням надати висновок щодо законності відведення вищезазначеної ділянки.






На правах реклами