Ми у Facebook
19.02.2016, 18:20

Дубенський коледж хочуть перейменувати

Дубенському медичному коледжу хочуть присвоїти ім'я відомого науковця-викладача.
Адміністрація коледжу виступила з пропозицією присвоїти ВКНЗ "Дубенський медичний коледж” ім’я Івана Михайловича Носаля – травника, науковця, викладача.

Більше новин району

Наразі Дубенська бібліотечна система виступила на підтримку такої ініціативи. Громадські обговорення, щодо перейменування відбудуться 23 березня 2016 року.



ВІДЕО: зимове місто Дубно

Довідка: Іван Михайлович Носаль народився 26 квітня 1913 р. в с. Луковськ Холмського повіту. Життя Івана Носаля – частка історії нашого краю. Його батько певний час служив у Свято-Іллінській церкві нашого міста. У Дубні Іван провів роки юності та закінчив гімназію. Тут під батьківським проводом він протоптав свою першу стежку в природу, зробив свій життєвий вибір – допомагати людям в часи недуги травами. Вищу осві­ту здобував у Львові. Після закінчення інституту і до кінця життя І.М.Носаль жив і пра­цював на Рівненщині. Збираючи матеріали про лікувальні властивості рослин, Іван Носаль багато мандрував лісовими, польовими стежками поліського краю. Відомий рівненський письменник Євген Шморгун супроводжував Івана Михайловича в його мандрівках. У 1958 році накладом 9500 примірників вийшла у світ перша книга М. та І. Носалів «Лікарські рослини і способи їх застосування в народі». Так почалася тріумфальна хода мудрих носалівських книг, що дарують людям знання про цілющу природу.. Останнє десятиріччя свого життя Іван Носаль віддав написанню оновленої, доповненої та переосмисленої книжки «Від рослини до людини». У цій книзі зібрано близько 250 записів. Дубенчани вшанували пам’ять видатного травознавця Івана Михайловича Носаля: один із провулків міста, який знаходиться біля Дубенського медичного коледжу, названий його ім’ям. Колектив цього закладу став ініціатором встановлення на власному фасаді пам’ятної меморіальної дошки в честь видатних земляків-травознавців. І премію, якою був нагороджений коледж як переможець Всеукраїнського конкурсу «Улас Самчук – видатний політичний діяч та літописець українського народу» було спрямовано на її виготовлення. У 2007 році відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки в честь видатних фітотерапевтів, автором якої є дубенський художник Микола Тимчак. В музеї навчального медичного закладу оформлено підбірку матеріалів, які відображають життєвий шлях Івана Носаля. Коледж є розробником навчальної програми з фітотерапії для слухачів циклу позашкільної освіти за напрямом «Оздоровчий», в основі якої використано наукові дослідження видатних травознавців. Багато років в закладі функціонує фітотерапевтичний гурток, який займається вивченням життєпису фундаторів народного цілительства та лікувальних властивостей трав Волині Михайла Андрійовича та Івана Михайловича Носалів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ