Ми у Facebook
14.04.2016, 18:00

Як у Рівному за відбитками пальців рук шукають злочинців

Відбиток пальця знайдений на місці скоєння злочину - один з важливих доказів в процесі розслідування. Його дуже просто залишити, складно виявити і легко стерти. Експерти сектору дактилоскопічних видів досліджень та обліків Рівненського НДЕКЦ займаються виявленням та дослідженням відбитків пальців.
Все необхідне для виявлення слідів на місці події зберігається в дактилоскопічних наборах, які експерти возять із собою в пересувній криміналістичній лабораторії.

Знаряддя праці експерта на місці події – пензлик та баночка з порошком
двох видів: магнітним і немагнітним. Залізо не можна обробляти магнітним порошком, так як пензлик просто прилипне до об’єкта і нічого не вийде.

Рівненщина: садили ліс - викопали боєприпаси

З іншими поверхнями – пачками цигарок, дзеркалами, посудом - зручніше
працювати саме з допомогою магнітного порошка. Спочатку об’єкти обробляють одним пензликом, щоб пофарбувати сліди, а потім – іншим, щоб їх почистити. Тепер відбиток можна зняти за допомогою клейкої стрічки і взяти в роботу.

Спочатку криміналісти порівнювали відбитки пальців вручну, потім цей процес став автоматизований. Зі збільшенням кількості відбитків пальців
зростала і кількість злочинців, спійманих завдяки дактилоскопії.




— За відбитками пальців рук експерт може багато чого сказати про людину, — зазначає експерт сектору дактилоскопічних видів досліджень та обліків Рівненського НДЕКЦ МВС України Віктор Алексейчук.За відбитками великих пальців можна встановити стать та зріст людини. Чоловічі пальці - більші, жіночі — акуратніші. Якщо людина, наприклад, працює вантажником або будівельником у неї неминуче стираются пальці і утворюються шрами. Жінка, яка пере білизну пральними порошками, часто контактує з водою – це відразу видно за відбитками, бо через порошок у неї утворюються відповідні ранки на долонях. Якщо людина малює, пише або працює на комп’ютері, у неї звісно акуратні, чисті пальці.


У Рівному на "гарячому" спіймали квартирного злодія

Злочинець не завжди залишає чіткий відбиток, але сліди зберігаються на
будь-яких поверхнях: склі, папері, металі. Експерти, досліджуючи сліди пальців рук, багато працюють з криміналістичною лупою та світлом. Але у них є й інші прилади, які дозволяють збільшити відбитки в декілька десятків разів. Як кажуть експерти-дактилоскопісти: «Наш улюблений інструмент – це очі. У нашій професії головне добре бачити».

Іномарку вартістю близько 30 тисяч доларів спалили у Рівному

Виявлені сліди вилучають з об’єктів на місці події за допомогою спеціальної дактилоскопічної плівки та упаковують. Потім
слідчий призначає дактилоскопічну експертизу та направляє її до Рівненського НДЕКЦ. Так сліди потрапляють до експертів, які їх досліджують та опрацьовують. Кожний слід фотографують та описують. У підсумку виходить карточка, яку зберігають протягом встановленого терміну. У ній вказані обставини справи, її порядковий номер та інші дані. Складання цього паперового комплекту – обов’язкова умова роботи криміналіста.

Після всіх вказаних процедур сліди сканують і розпочинається власне дослідження слідів на комп’ютері. Завантаживши відбиток, спеціаліст за
допомогою спеціальної програми розставляє на ньому від 10 до 30 точок.
Орієнтуючись на них, система «АДІС ДАКТО» шукає схожі зразки у
всеукраїнській дактилоскопічній базі.

Пенсіонер, якому підкинули гранату, - керівник району Рівненщини

У результаті формується рекомендований список відбитків, які співпали з
вихідним візерунком за максимальною кількістю ознак. Саме їх експерти і
порівнюють, тобто встановленням особи займається вже не машина, а
людина. Таким чином комп’ютер надає експертам допомогу в пошуках, але не
дає однозначної відповіді.



Папілярні лінії незмінні та стійкі в кожної людини і завдяки технічному
прогресу дактилоскопія, як наука, рухається тільки в напрямі електронних пристроїв. Як показує практика, навіть якщо особа, яка залишила сліди пальців рук, встановлена, це зовсім не означає, що зловмисник спійманий. Людина може бути як злочинцем, так і прибиральником, або наприклад власником квартири, де все відбулося. Встановити істину - завдання експерта-криміналіста.
Коли експерт досягає своєї мети та може назвати злочинця – це остаточний результат. Навіть, якщо в суді людина заперечує вину, експерт може довести зворотне. Всі відбитки унікальні, тому повторів бути не може, а дактилоскопічний аналіз точний на сто відсотків.

Експерт-дактилоскопіст несе відповідальність за те, хто потрапить на лаву підсудних. У роботі експерта нема проміжної відповіді: «Може бути він, а може – не він». В експертів-дактилоскопістів відповіді чіткі.



Джерело http://visti.rovno.ua






На правах реклами