Ми у Facebook
23.04.2016, 14:00

Чи законна земельна черга у Рівному?

У ній на отримання безоплатно у власність ділянки під будівництво очікують роками понад 3 тисячі мешканців міста. Однак у міських депутатів немає однозначної відповіді на це запитання.
Цю проблему порушили під час засідання за круглим столом на тему «Землі міста. Проблеми та шляхи їх вирішення»

- У місті є земельна черга на отримання земельної ділянки під забудову. Багато юристів і землевпорядників запевняють, що вона не передбачена Земельним кодексом України, тож її нібито і не існує, - пояснює депутат міськради Рівного Святослав Стельмащук.З цим точно не погодяться понад три тисячі учасників черги, запровадженої рішенням міської ради. І якщо вже вона є, то згідно з Конституцією України прийняті міською радою рішення є обов'язковими до виконання на відповідній території. З іншого боку на сесії розглядається багато законних питань, коли людина звертається про виділення їй вільної земельної ділянки під будівництво і ми відмовляємо, аргументуючи тим, що у нас є черга. А черга то не рухається роками.І на мою думку прийшов час визначитися: або ми надаємо земельні ділянки з якими звертаються індивідуально, або ми починаємо рух земельної черги. І я переконаний, що почати ми маємо з останнього.

До уваги рівнян: за субсидією потрібно звертатися не всім


- Такого поняття як земельна черга у Земельному кодексі немає,
- погоджується із депутатом начальник міського управління земельних відносин Рівного Сергій Таргоній. І пояснює, що для того, аби кожен мешканець Рівного реалізував своє право на отримання земельної ділянки згідно з Конституцією, Рівне має бути щонайменше вдесятеро більше за розмірами.

На думку юриста і депутата міськради Миколи Бляшина, встановлення земельної черги - це взагалі незаконний механізм. І щоб голослівно не розповідати, що неправильно було її створювати, запропонував свої два шляхи вирішення проблеми земельної черги: продаж з аукціону вільної земельної ділянки або комплексна забудова мікрорайонів.

- Вільні земельні ділянки сьогодні отримують ті, хто ближче до влади, а це неправильно. З’являється певна соціальна несправедливість. Але на жаль, її не уникнути навіть після проведення інвентаризації земель, бо ж ми чудово розуміємо, що всіх не задовольнити, - підсумував Микола Бляшин.

Батько потерпілого у бійці у Рівному студента вимагає депортувати кривдників

- Проблема із земельною чергою має вирішення, - впевнена депутат Рівненської обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко. – І саме депутати вашої каденції мають проявити сміливість і зробити те, на що не наважилися депутати попередньої. Потрібно або відмінити рішення про існування земельної черги, бо воно всі 20 років не виконується. Або виділити людям масив, і одним разом забезпечити усіх, хто чекає роками,але після цього закрити чергу.

- Земельну чергу не можна скасовувати однозначно, кожна людина має реалізувати своє право на отримання земельної ділянки, якщо має на це бажання, - переконаний депутат Роман Стасюк. - Нехай продають, якщо не мають заощаджень будуватися, нехай садять картоплю – але ця процедура має відбуватися згідно з законодавством.





На правах реклами