Ми у Facebook
16.04.2017, 11:00

Цікаві факти про Великдень

Воскресіння Ісуса Христа – це подія, яка змінила розвиток та життя всього людства. Адже Син Божий своє смертю та воскресінням надав усім людям надію на вічне життя. Це символ перемоги над гріхами та над смертю.
Важливо, що для кожного з нас це було не просто ще одне з важливих християнських свят, а насамперед – глибоке розуміння важливості цієї події.

"Христос Воскрес! Воістину Воскрес!" - чуємо ми в цей день, але потрібно, щоб це були незвичні слова, а слова з глибини нашого серця.

У 2016 році православні християни відзначають свято Великодня 1 травня. Пропонуємо дізнатися кілька цікавих фактів про це свято, які ви не знали.

Як визначається дата

Принцип, за яким визначається дата Великодня є наступним: спочатку визначають, коли наступить перша місячна повінь після дня весняного рівнодення. Перша неділя після повного місяця і буде Великодньою. Певний час церви жили у згоді, але 1054 року відбувся розкол християнства на західну і східну гілки. Пізніше, 1582 року папа Григорій ІІІ ввів новий календар, згідно з яким весна мала починатися на 13 днів раніше. За григоріанським календарем дата Великодня припадає між 22 березня і 25 квітня, відповідно за юліанським від 4 квітня до 8 травня.

Походження назви

Саме слово «пасха» походить з єврейської мови, де воно звучить як «песах», і перекладається як «вихід», «перехід». Понад 5 тисяч років тому євреї вирушили з єгипетського полону до Землі Обітованої. Вони йшли пустелею довгих 40 років, не одне покоління людей змінилося за цей час, жоден із тих, що народилися у неволі, не дійшли до свого нового дому. На згадку про визволення з рабства єврейський народ став святкувати Пасху. Згодом цим же словом почали називати ягня, яке заколювали на честь Пасхи.


Традиція фарбування яєць


Звичай розфарбовувати яйця не є тільки український. Цей звичай відомий усім європейським народам. Українці надали йому питомих рис, розфарбовуючи яйця звиклими в українській народній культурі орнаментами. Звичай розфарбовувати, а потім розбивати яйця символізує нове життя. Тобто, яким би гарним не було туземне життя, воно мусить відійти і дати місце новому життю. Розбивання свяченого яйця також символізує Воскресіння, яке чекає кожного християнина. Старе християнське передання пов'язує звичай розфарбовувати яйця зі св. Марією Магдалиною, яка проповідувала римському цісарю Тиберію про Христове воскресіння. Як приклад, свята взяла яйце, яке, хоч і гарне, мусить позбутися своє шкарлупки, щоб з нього вийшло курча, нове життя.


Найстаріша паска


В світі найстаріша паска була спечені у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.  Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.

Найбільша писанка

На території Канади, в містечку Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його довжина становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей пам’ятник на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади.


Статті до теми:

Готуємося до свят: пасхальний кошик своїми руками [+Відео]

Поради рівнянкам: як ефективно використовувати свій час





На правах реклами