Ми у Facebook
03.05.2016, 16:00

Пластмасові квіти та вінки: чи варто нести на кладовища?

фото: vikna.if.ua.

Невдовзі після Великодня християни східного обряду відзначатимуть Провідну неділю або Проводи. У цей день прийнято не тільки молитися за померлих, але й нести на могили квіти та вінки.
Однак не всім рівнянам це до душі:

- Я проти пластмасових прикрас на могилах. Часто буває, що про них забувають і такі оздоби вигорають на сонці й мають неестетичний вигляд. Я свого часу неодмінно напишу у своєму заповіті, щоб на мою могилу не приносили пластмасових квітів та вінків, - говорить рівненський громадський активіст Зураб Кантарія.

Рівне: пенсії та доплати інвалідам війни та учасникам бойових дій із 1 травня 2016

Подібні прикраси мають поганий вплив на зовнішнє середовище і шкідливі для здоров’я. У цьому впевнені екологічні активісти:

- Пластмасові квіти та вінки потім відносять на сміттєзвалище і з часом пластмаса потрапляє у ґрунт та отруює його. Але це ще не найгірше: буває, що працівники кладовищ або люди у селах їх потім спалюють. Так продукт горіння пластмаси - діоксин, який шкіливий для здоров’я, потрапляє у повітря. Варто також враховувати, що пластмасу, виробляють на основі нафти. Це має шкідливий вплив на довкілля, а тому варто її витрачати на щось раціональніше, ніж квіти та вінки. Адже могили можна прикрасити і живими квітами, - говорить член рівненської природоохоронної громадської організації “Екоклуб” Ілля Єременко.

Чи штрафуватимуть рівнян за прописку

Прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ КП протоієрей Василій Рудницький говорить, що прикраси на могилах не мають жодного значення для душі померлого, адже для неї головне — молитва за її упокій.





На правах реклами