Ми у Facebook
11.05.2016, 11:20

Гриби з північних районів Рівненщини - досі з радіацією

Серед перевіреної на вміст цезію-137 лісової продукції із території Рівненщини, постраждалої від аварії на ЧАЕС, найчастіше перевищення норм зустрічається у грибах. Це незавжаючи на те, що з часу аварії минуло 30 років.
Щорічно, відповідно до плану підприємства лісового господарства області обстежують понад 1,5 тисячі зразків різного виду продукції. Це деревина в корі та без кори, деревина паливна, вироби цехів переробки деревини, хвойна лапка, лікарська сировина, березовий сік, гриби та ягоди, грунт, новорічні ялинки, сільгосппродукція та багато іншого.

У північних районах Рівненщини продукти — з радіацією


Так, із 1500 обстежених зразків в 2015 році – 79 зразків перевищували допустимий рівень забруднення радіонуклідами по цезію-137 (137 Sc). Це 5,3% від загальної кількості перевіреного. У 2014 році із 1760 зразків – перевищення склало у 140 випадках - 7,9%. Переважна більшість продукції з перевищеним вмістом цезію - це гриби свіжі та сушені, деревне вугілля (або попіл), дикорослі плоди та ягоди, лікарська сировина, м`ясо диких тварин.

Рівняни збирають перші в цьому році гриби

Для прикладу, за своєю здатністю накопичувати радіонукліди гриби поділяються на 4 категорії. І категорія – ті, які накопичують слабо. До неї належать: опеньки, гливи (вешенки), гриб-зонтик, дощовик. ІІ категорія – із середнім ірвнем накопичення: білі гриби, лисички, підберезовики, підосичники, рядовки. ІІІ категорія – сильно накопичують: зелениці, сироїжки, грузді, вовнянки; ІV категорія – найбільші концентратори цезію-137: польський гриб, моховик, маслюк, свинушка.

За інформацією Рівненського обласногоу правління лісового та мисливського господарства





На правах реклами