Ми у Facebook
21.05.2016, 08:30

21 травня - день пам'яті апостола і євангеліста Іоанна Богослова

21 травня Православна Церква здійснює святкування дня пам'яті святого апостола і євангеліста Іоана Богослова, що займає особливе місце з числа обраних учнів Ісуса Христа.
Іоан Богослов – улюблений учень Ісуса Христа, який займав разом з Петром центральне місце серед дванадцяти апостолів. За церковною традицією, він – автор четвертого Євангелія, трьох послань і Апокаліпсиса (Одкровення Іоана Богослова).

Рік його народження невідомий. За переказами, коли ще юнаком Іоан разом із батьком і старшим братом Яковом рибалив на Генісаретському озері, він був покликаний Ісусом Христом до числа Своїх учнів. Залишивши батька свого Зеведея в човні, Іоан разом з братом Яковом, пішов за Христом.

З коротких свідчень інших євангелістів відомо, що відмінними рисами характеру Іоана були скромність і спостережливість, він завжди був чуйний до інших. За полум'яну проповідь любові до Бога і людей Іоан був прозваний "апостолом любові". Звертаючись до своїх учнів, Іоан Богослов до останнього подиху не втомлювався повторювати: "Любіть один одного!". Разом з тим, Іоан, за свідченням євангелістів, мав дуже палку вдачу, його сердечні пориви іноді доходили до такої бурхливої ревності, що Христос назвав апостола Іоана і його брата Якова "синами грому".

День ангела: календар іменин на 12 - 18 травня

Згідно Євангельської розповіді, тільки Іоан (з числа всіх апостолів) стояв біля Хреста Спасителя поруч з Богородицею, і саме йому Христос доручив в опіку Діву Марію, як його власну матір. Після П'ятидесятниці (Дня Зішестя Святого Духа на апостолів) він присятив своє життя проповіді християнської віри.

При імператорі Доміціана (81-96 рр.), який був відомий як гонитель Церкви, апостол Іоан був викликаний у Рим, як єдиний апостол, що залишився в живих, і за наказом Доміціана арештований і засуджений. Його намагалися стратити, але він вижив і був засланий на острів Патмос, де і отримав від Бога особливі одкровення, описані в Апокаліпсисі.



Вітаємо рівнян з Міжнародним днем музеїв!

Після смерті Доміціана апостол Іоан із заслання повернувся в Ефес. Єпископи і пресвітери Ефеської Церкви показали йому три Євангелія, написані святими апостолами Матвієм, Марком та Лукою. Схваливши ці Євангелія, апостол Іоан, однак, визнав за необхідне доповнити те, що в них було пропущено і що він, як останній з живих очевидців, добре знав.

Крім Євангелія та Апокаліпсису, апостол Іоан написав три Послання, які увійшли до канону новозавітних книг, як Соборні (тобто окружні послання). Святий Іоан Богослов помер своєю смертю (єдиний з апостолів), проживши близько 105 років.

Для християнської церкви Іоан Богослов – прототип аскета, «духоносного старця». З ім’ям євангеліста Іоана в теології, літературі і іконографії пов’язані таємничі, містичні мотиви. Церковна традиція підкреслює особливу аскетичну «освіченість» і посвяченість Іоана, які роблять його більше за інших апостолів особисто близьким до Христа і готовим до сприйняття глибоких таємниць християнської віри. Порівнюючи Євангелія від Марка, Матфея та Луки неважко помітити ряд аналогій в зображенні подій, самого Ісуса та і в самій манері розповіді. Ці три Євангелія докорінно відрізняються від Євангелія від Іоана, особливо різниться розповідь про Ісуса та його життєву місію. Автор четвертого Євангелія прагне довести божественне походження Ісуса. В трактуванні Іоана цей образ майже нематеріальний, прикритий таємничою завісою містики.

За матеріалами: www.bogoslov.cv.ua, www.archangel.kiev.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ