Ми у Facebook
05.06.2016, 14:30

Чи реально платити менше за гарячу воду

Не всі споживачі централізованого гарячого водопостачання знають, що за воду, температура якої нижча 40°С, можна платити за тарифом холодної води.
Фото із сайту spektrnews.in.ua

В Україні через подорожчання газу з 1 липня зросте вартість гарячої води. Однак, споживачі часто скаржаться, що отримують послугу з гарячого водопостачання не в повному обсязі – вода тече ледь тепла й доводиться довго її зливати до потрібної температури. Це призводить до значних витрат ресурсу і як наслідок – до переплати за гарячу воду.

Як можуть зрости тарифи на тепло і гарячу воду у Рівному

Не всі споживачі знають, що законодавством передбачені 4 види тарифів, які залежать від температури води:

- при температурі води до 40°С воду вважають холодною, і сплачувати варто за тарифом холодної води;

- при температурі від 40 до 44°С варто платити 70% від загальної вартості на гарячу воду;

- при температурі від 45 до 49°С необхідно сплатити 90% від загальної вартості на гарячу воду;

- при температурі від 50°С і вище вода вважається гарячою, і за послугу потрібно сплатити повну вартість згідно з діючими тарифами.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України №630 від 21 липня 2005 р. “Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення” та постанові Кабінету Міністрів №151 від 17 лютого 2010 р. (зниження плати за гарячу воду у разі відхилення ії показників від нормативних).

Для того, щоб платити реальну вартість гарячої води, варто встановити й повірити у теплопостачальній компанії багатотарифний лічильник, інформує domik.ua. Такий прилад дозволяє не переплачувати за воду при зливанні до комфортної температури. Лічильник вимірює обсяги споживання води, яка тече «гарячими» трубами, її температуру й фіксує отримані дані.



Експерти зазначають: в Україні існує три види виготовленних у нас і сертифікованних багатотарифних лічильників, але постачальники гарячої води або посередники відмовляються від дозволу на встановлення таких лічильників під різними приводами...

Нові тарифи на газ і тепло. Як це буде





На правах реклами