Ми у Facebook
05.06.2016, 18:45

Порядок надання субсидій: нові зміни та нюанси. Частина 1

Начальник відділу з прийому всіх видів державних допомог управління праці і соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому Наталія Нидзелик розповіла в газеті "ОГО" про особливості призначення та нарахування субсидій із травня 2016 року.
- Уряд знову вніс деякі зміни у порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Відтепер така допомога від держави призначається з урахуванням доходів попереднього року, а не так, як раніше – за три чи шість місяців. І надається субсидія усім на 12 місяців, але не довше, ніж опалювальний період. Окрім того, громадянам, які отримують субсидію, перерахунки зроблять автоматично і звертатися нікуди не потрібно.

Кількість отримувачів субсидій цього року на Рівненщині зросла уп'ятеро


Хто має право на отримання допомоги

Начальник відділу з прийому всіх видів державних допомог управління праці і соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому Наталія Нидзелик зазначила, що відповідні зміни до постанов Кабінету Міністрів України напрацьовані за результатами проведеного аналізу надання субсидій в опалювальний період.

– Право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках), в частині оплати ними користування житлом; утримання житла; управління багатоквартирним будинком; комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, – пояснює Наталія Нидзелик. – Субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

На Рівненщині розпочали автоматично перераховувати субсидії


Якщо у вас велика квартира

- Як і раніше, передбачена можливість надання субсидій на понаднормову площу житла непрацездатним особам, які проживають у житлових приміщеннях самі. Це важливо для одиноких пенсіонерів, інвалідів, які проживають в квартирах, де загальна площа перевищує встановлені соціальні норми житла (48,87 для однієї особи, 62,52 для двох).


Або субсидія, або пільга

- У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні, у період її отримання не нараховуються.


Розділені особові рахунки

Наталія Нидзелик наголошує, що субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб:

– В окремих випадках на підставі рішень комісій та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. Якщо особи, зареєстровані у житловому приміщенні, сплачують за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки, субсидія може призначатись окремо за розділеними особовими рахунками, виходячи з кількості зареєстрованих осіб, які сплачують за послуги на такі рахунки, на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.


Зареєстровані п'ятеро, фактично проживають троє...

– Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. У разі, коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні осіб, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично у ньому проживають, на підставі рішення комісії,– пояснює Наталія Нидзелик. – Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих (довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні, акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці). У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Порядок надання субсидій: нові зміни та нюанси. Частина 2

Більше про субсидії, тарифи, пенсії читайте на сторінках газети "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.


Архів PDF "ОГО" - за посиланням





На правах реклами