Ми у Facebook
05.06.2016, 16:30

В Україні активізувалися шахраї: фінансові "піраміди" ростуть гігантськими темпами

Шахраї, називаючи себе пенсійними фондами, інвестиційними компаніями і кредитними агентствами, заробляють мільйони, залишаючи вкладників з порожніми кишенями.
Як впізнати фінансову піраміду

Фінансові піраміди не заробляють гроші за допомогою інвестицій, а просто збирають заощадження у вкладників, пояснює економіст Олександр Охріменко. Відсотки від вкладів виплачують за рахунок інших клієнтів, в результаті фінансова піраміда може існувати до тих пір, поки росте кількість вкладників. Перші клієнти дійсно отримують обіцяні відсотки від інвестицій і примножують свій капітал, однак подібна схема може “лопнути” в будь-який момент. Головне завдання будь-якої фінансової піраміди, як пояснюють експерти, – збагатити її творця, - повідомляє Сьогодні.

Відпочинок в Турречині та Єгипті подешевшав у кілька разів

“Брати участь у фінансовій піраміді – те ж саме, що грати в карти з шулером. Імовірність того, що ви обіграєте шулера, дуже низька. Швидше за все, це шулер обіграє вас. Класична піраміда збирає з людей гроші, а після, через якийсь час, зникає”, – розповідає економіст.

Директору юридичної консалтингової групи “LEX” Богдану Хаустову кілька років тому вдалося закрити одну з великих фінансових пірамід, проте після цього, як зазначає юрист, піраміди почали рости як на дріжджах.

За час своєї роботи експерт навчився визначати ознаки шахрайських схем.

Нереальні доходи

У той час як українські банки пропонують своїм клієнтам дохід на рівні 12% від валютного вкладу, фінансові піраміди обіцяють до 800% річних. Так, у фінансовій піраміді “МММ-2015” обіцяли вкладникам примножити капітал в 8 разів. При цьому щомісячний дохід нібито може досягати 45% від суми вкладу. Втім, на цей момент на сайті “МММ” потенційним вкладникам пропонують почекати – діяльність фінансової піраміди нині призупинена.

Підприємець Сергій Новіков, який кілька місяців тому вийшов з фінансової піраміди, впевнений, в місяць дохід від вкладу в національній валюті не повинен перевищувати 2%, а в валюті – 0,5 – 1%.

МАНІПУЛЯТИВНА РЕКЛАМА

У своїй рекламі фінансові піраміди використовують кілька психологічних прийомів, розповідає доцент кафедри практичної психології Ольга Іщук. Шахраї намагаються викликати емоції у потенційного вкладника: показують приклад успішного клієнта, який за три місяці розбагатів в кілька разів, показують гарні будинки, пачки з грошима, нові машини. Потенційного вкладника намагаються “заманити” в піраміду за допомогою авторитету – людини, яка повинна викликати довіру.

“Якщо ви приходите в офіс і вам кажуть, зараз прийде начальник і вам розповість, якщо вас активно переконують, розповідають, що ця пропозиція діє тільки кілька днів, показують людину, яка за допомогою цієї піраміди розбагатіла – вами просто маніпулюють”, – розповідає психолог.

НЕПРОЗОРІ СХЕМИ І СКЛАДНИЙ ДОГОВІР


Богдан Хаустов розповідає: шахраї використовують сучасні технології для того, щоб обійти законодавство. Наприклад, переводять гроші в “електронну валюту”. За фактом, вкладники купують за справжні гроші фіктивні.

“Договори часто укладаються так, що гроші повернуться, наприклад, на умовах і порядку, встановленому пунктом 5.4.1, в якому написано, що цей пункт буде працювати за певних умов. Це може бути передбачено іншим пунктом договору. Найчастіше такі договори – дуже складні, в яких складно розібратися навіть людині з вищою юридичною освітою”, – розповідає юрист.

Як повернути гроші

Підприємець Сергій Новіков розповідає, йому вдалося повернути майже всі свої гроші ще до того, як фінансова піраміда призупинила виплати. Відсотки за вкладом платили щомісяця, свої кошти (5 тисяч доларів) молодий чоловік вивів у квітні, а вже в травні виплати призупинили. “Компаньйон мій не встиг вивести 500 доларів, а я, слава Богу, встиг. Але, можна сказати, що через різницю в курсі долара я втратив близько 100 доларів. Є і більш постраждалі: одна жінка вклала 4 тисячі доларів, проте незабаром виплати припинилися, і вона залишилася ні з чим. Там же така схема, що ти вводиш реальні гроші, а натомість отримуєш електронні мані. Потім тобі на аккаунт приходять ці мані, і ти за їх курсом (який значно нижче офіційного і постійно варіюється – аж до 9 гривень за долар) можеш перевести в гривні і вивести”, – розповідає Сергій.

В Італії чоловік дивним чином допомагав своїй доньці

Якщо ще кілька років тому можна було повернути гроші як безпідставно набуті іншою особою, то зараз шахраї маскуються під інвестиційні фонди, отримати назад свої гроші дуже складно, розповідає Богдан Хаустов. “Способи повернення грошей є, але вони різні. Часто відбувається так, що гроші просто не повернути. У 2013-2014-му нам вдалося припинити дію великої піраміди, організатор потрапив за ґрати. З іншими випадками, вдалося вплинути, але повернути гроші дуже складно”, – розповідає юрист.

Експерти радять: перш ніж вкладати свої гроші, слід проконсультуватися з юристом, який, проаналізувавши договір, зможе відповісти, чи повернуть інвестиції. До слова, багато вкладників “МММ” 90-х років так і не отримали свої кошти назад. Декілька років тому в шахрайстві звинувачують пастора церкви “Посольства Божого” Сандея Аделаджу.

Як стверджують в прокуратурі, за допомогою фінансової афери пастор обманув майже 3,5 тисячі осіб. Парафіяни церкви втратили мільйони гривень.





На правах реклами