Ми у Facebook
27.05.2018, 08:30

Народні прикмети, традиції та вірування про Трійцю

На 50-й день від Великодня православні християни прославляють один з найулюбленіших церковних празників - День Святої Трійці або П'ятидесятницю. Що можна і чого не можна робити на Зелені свята?
Упродовж століть, разом з церковними, у народі дотримувалися й деяких старих, ще язичницьких традицій, вірувань та забобонів.

Християни святкують Трійцю або Зелені свята

На П'ятидесятницю не можна працювати на землі (бо її вважали іменинницею), поратися на городі, косити траву, білити хату й піч (нині - займатися ремонтом), прибирати, прати білизну, шити, пекти пироги, щось різати. Виняток - приготувати їжу та погодувати домашніх тварин.

На Трійцю у жодному випадку не можна було рубати і пиляти дерева, ламати сучки, колоти дрова.

А ще батьки забороняли своїм дітям купатися у водоймах - вважалося, що три троїцькі дні русалки гучно святкують і можуть заманити до себе на дно.

Свято Трійці: стародавні звичаї та сучасні святкування

За народним повір’ям, у ці дні в наш світ приходять мавки і русалки. Тому люди боялися поодинці ходити в ліс і на болото інакше мавки можуть залоскотати до смерті і людина пропаде. З цієї причини не виводили на лісові галявини пастися коней і худобу.

Наступний день після Трійці - День Святого Духа. Наші предки застерігали: у Духів день працювати на землі не можна, але зате варто пошукати в ній скарби. Вважалося, що земля-іменинниця обов'язково подарує щось цінне хорошій людині. Цим іноді користувалися кмітливі господині, яким довірливі чоловіки (сусіди, подорожні) у пошуках закопаного "десь тут" горщика з грішми могли скопати цілий шмат городу.

Зелені гілки та букети квітів, які освятили у храмі, православні несуть додому. Після того, як вона три дні постоїть у хаті, свячена зелень не можна викилати на смітник - священнослужителі радять спалити, як спалюють старі православні календарі та пошкоджені паперові іконки. У деяких селах зелені троїцькі гілки липи, клена, берези згодовують худобі.

На Трійцю традиційно не призначають весілля. У старовину вважалося, що нічого хорошого таку сім'ю не чекає. А ось сватання і знайомство з майбутніми судженими в цей день хороший знак. Такий шлюб буде міцним і щасливим - і досі вірять в народі.


Погодні прикмети на Трійцю


За народними прикметами, якщо на Трійцю дощ – буде тепла погода і підуть гриби. А ще хороша злива на Зелені свята дає надію на хороший урожай.

Якщо на Трійцю дощить, то з дощами буде цілий місяць.

На Рівненщині у селі Сварицевичі в Дубровицькому районі зберігся унікальний дохристиянський обряд древлян "Водіння Куста". Його проводять у неділю на Трійцю - на 50-й день після Пасхи. Святкування цього прадавнього обряду переросло в обласний фестиваль народного мистецтва.





На правах реклами