Ми у Facebook
28.06.2016, 08:30

Результати перевірки колонії на Рівненщині: переламані ребра, погане харчування, утримання без світла і води

Фото з сайту yuga.ru

Моніторинговий візит працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини та представників громадськості до Полицької виправної колонії у Володимирецькому районі виявив випадки жорстокого поводження із засудженими.
Перевірючі виявили, що у камерах штрафних приміщень, в яких тримають порушників порядку, недостатньо природнього та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутні припливно-витяжна вентиляція і бачки з питною водою.

Також тут не забезпечено належних умов праці для засуджених, які працюють в цеху з обробки базальтового каменю. На виробничій ділянці приміщення в’язні працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання та зору. Засуджені в установі не мають інформації про розмір нарахованої їм заробітної плати.

Росіяни посприяли відновленню Рівненського аеропорту

Ув’язнені скаржилися учасникам моніторингу на відсутність проведення правороз’яснювальної роботи стосовно застосування до засуджених передбачених законодавством пільг, повільне вирішення адміністрацією питань, пов’язаних з отриманням паспорта  громадянина України, а також на низьку якість харчування.

Було виявлено також, що у  медичній частині установи залишаються не укомплектованими посади терапевта та психіатра. У більшості медичного персоналу відсутні сертифікати про проходження професійної перепідготовки або підвищення кваліфікації. В колонії брак діагностичного, лабораторного, а також необхідного для надання невідкладної медичної допомоги обладнання. У стоматолога відсутній пломбувальний матеріал. Моніторами зафіксовано випадки списання сильнодіючого нейролептичного препарату (аміназину) без будь-яких записів у медичних картках пацієнтів.

На Рівненщині пенсіонерка пішла за лепехою і не повернулася


Крім цього, моніторами виявлено факт отримання засудженим в установі наприкінці минулого року тілесних ушкоджень, зокрема травми грудної клітки. Звертає на себе увагу той факт, що після звернення в’язня до медичної частини зазначена травма не була зафіксована в документації установи. Згідно  з документацією медичної частини допомога вказаній особі також не надавалася. З метою підтвердження цієї інформації учасниками візиту було ініційовано проведення рентгенограми грудної клітини засудженого, за результатами чого учасником моніторингової групи, який є лікарем-фахівцем в галузі судово-медичної експертизи, виявлено ознаки, які можуть вказувати на наявність травматичної патології ребер (переломів, що зростаються). При огляді цього засудженого виявлено деформацію грудної клітки у вигляді випинання ребер, що може бути наслідками отримання травми.

В ході вивчення стану дотримання прав осіб, які тримаються в установі, на отримання медичної допомоги опрацьовано питання надання комплексних послуг з профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу. На момент проведення візиту в установі утримувалося вісім ВІЛ–позитивних осіб, з яких чотири отримували високоактивну антиретровірусну терапію. Під час спілкування з даними особами останні не висловлювали нарікань стосовно своєчасності та повноти отримуваного лікування. Водночас, працівники медичної частини не забезпечили вказаних осіб у письмовій формі щоденною схемою лікування із зазначенням назви препарату, його дози, часу прийому, можливих побічних ефектів. 

За результатами моніторингового візиту інформацію направлять до Генпрокуратури та Міністерства юстиції для вжиття заходів реагування  та усунення виявлених недоліків.





На правах реклами