Ми у Facebook
29.06.2016, 15:20

Нова система субсидій загрожує стабільному постачанню газу на Рівненщині

На Рівненщині субсидією на оплату за спожитий природний газ користується понад 100 тисяч домоволодінь регіону. Значна частина таких домоволодінь не сплачує навіть визначений управліннями соцзахисту обов’язковий платіж. Через це у ПАТ «Рівнегаз» виник дефіцит обігових коштів.
До того ж нинішня система надання субсидій не стимулює населення до економії енергоресурсів. Вперше за декілька років побутові споживачі краю не зменшили об’ємів використання газу і при значно теплішому осінньо-зимовому періоді, спожили його на 13 % більше, ніж у минулому році.

Нині державну допомогу отримує 102,583 тис. родин регіону, що становить близько 40% серед усіх побутових споживачів. Тобто значна частина виручки компанії – це лише паперові зарахування по субсидіях.

Як рівнянам передати показання лічильників газу

«Єдині, хто сплачує за транспортування газу «живими» коштами – це промисловість та юридичні особи. Але надходження від цієї категорії споживачів становить 16-18% від усіх споживачів газу на Рівненщині. Тобто складається ситуація, коли ПАТ «Рівнегаз» недоотримує виручки за протранспортований субсидантам газ, а це становить близько 40% доходу. Для того, щоб ліквідувати аварійну ситуацію, відремонтувати газопроводи, придбати лічильник і безкоштовно встановити його потрібні «живі» кошти. Але субсидія цього не забезпечує», - повідомив заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

За які комунальні борги рівняни можуть позбутися свого майна

Враховуючи нові ціни на блакитне паливо, кількість отримувачів субсидій й надалі зростатиме. Аби уникнути заборгованості і мати змогу сплатити за такий дороговартісний ресурс, ПАТ «Рівнегаз» завжди рекомендує споживачам звертатися за державною допомогою. Але система надання субсидій не повинна бути перешкодою, а навпаки - має підтримувати і захищати інтереси споживачів. В той час, як наявна система субсидіювання провокує надмірне використання газу споживачами і загрожує газорозподільчому підприємству втратою платоспроможності. Адже значна частина отримувачів субсидій має переплату на своїх особових рахунках, не сплачуючи при цьому навіть обов’язкової частки платежу за газ.

Фахівець із зв'язків з громадськістю та пресою ПАТ "Рівнегаз" ВІкторія Левчук





На правах реклами