Ми у Facebook
11.07.2016, 10:20

Зміни в оподаткуванні пенсій з 1 липня 2016

Кому скасували податок на пенсії та який порядок виплати пенсій для працюючих пенсіонерів - розповідає начальник Рівненського міського відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області Тетяна Васильєва.
- 1 липня 2016 року набрав чинності Закон України від 02.06.2016 року № 1411-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій”.

Рівненські рятувальники - про безпеку на воді (+ПОРАДИ)

Згідно із Законом, не оподатковуватимуться податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором суми пенсій (включаючи суму їх індексації), або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір не перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року. На сьогодні це 10 740 грн.

Пенсії, які перевищують 10 740 грн у частині такого підвищення, обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Натомість це не стосується пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Водночас для працюючих пенсіонерів зберігається особливий порядок виплати пенсій. А саме: пенсії, які перевищують 150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 1695 грн, виплачуються у розмірі 85%, але в будь-якому випадку не менше ніж півтора розміри прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (з 1 травня поточного року – не менше 1695 гривень).

Рівнянам будуть надходити повідомлення про податок на нерухомість

Дані обмеження не застосовуються для інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".






На правах реклами