Ми у Facebook
23.07.2016, 11:00

На Рівненщині росте... кам'яний хрест

У селі Довгалівка Радивилівського району Рівненської області є справжнісінька чудотворна святиня.
Фото із сайту znaj.ua

Понад 150 років на території місцевої школи з-під землі росте кам'яний хрест. Причому, зростає в прямому сенсі цього слова!

Камінь у шкільній капличці справді щороку збільшується в розмірах, чому не можуть дати наукове пояснення. Місцеві жителі розповідають, що кам'яний хрест несе в собі велику благодать і допомагає позбутися будь-якої хвороби.



У храмі на Рівненщині закровоточив дерев’яний хрест

Історію диво-каменя знає мешканка села Довгалівка Софія Бондарчук.

Одного разу її прадід Антон з дружиною орали поле і наштовхнулися на великий камінь. Щоб він не заважав польовим роботам, вирішили його викопати. Коли жінка з лопатою в руках йшла на поле, хтось із рідних наздогнав її і повідомив, що, граючись у тазику з водою, потонула їх дитина. Відразу після похорону убитій горем матері наснився сон, що той камінь чіпати не можна, адже це зростає святиня.

Незабаром важко захворів і Антон. У чоловіка загноїлося три ребра. Надії на його одужання були зовсім мізерними. Одного разу селом проходила незнайома жінка і сказала селянинові, що той повинен накрити хреста, який росте у нього на городі, аби дощ і сніг не падали на нього. Тоді, мовляв, хвороба і відступить...

"Мій прадід Антон Бондарчук хотів побудувати біля каменя каплицю. Але тодішній священик назвав за будову занадто високу суму. Тоді мій прадід пішки пішов до Києва до протоієрея Іоанна Кронштадського, якого згодом православна церква визнала як святого. Тільки він став перед ієрархом на коліна, як Іоанн говорить йому, що поки він добереться додому, в селі буде новий батюшка, і каплицю він таки побудує. Коли прадід повернувся додому, батюшки в селі вже дійсно не було. Незабаром над кам'яним хрестом побудували дерев'яну каплицю", – розповідає Софія Бондарчук.

Під час Першої світової війни каплицю розібрали, а дошки використовували на обігрів сільського клубу. У 1914 році поряд зробили братську могилу.
Жінка розповідає, що особисто була свідком декількох випадків зцілення. Дах у каплиці зовсім поіржавів, і одному чоловікові з сусіднього села, у якого був сліпий син, наснилося, що він повинен замінити покрівлю. Як тільки він закінчив роботу, дитина стала бачити. А одного разу привезли в святиню п'ятирічного хлопчика, який не міг говорити. Після молитви біля хреста дитина відразу ж заговорила.

Зараз до цього святого місця часто приходять люди і просять про зцілення від хвороб. Дуже багатьом зростаючий камінь вже допоміг – так що історій вистачає, пише видання znaj.ua.





На правах реклами