Ми у Facebook
21.08.2016, 09:30

25: творці Незалежності. Перший Президент

"Свідомі діти українського села Н.Турчинюк і Л.Кравчук заколядували на Український Червоний Хрест 40 крб". Ця замітка у газеті "Волинь" за 15 січня 1942 року стала першим згадуванням у пресі уродженця села Великий Житин Рівненського району Леоніда КРАВЧУКА.

На той час йому було вісім років. Через півстоліття він стане першим Президентом незалежної України.

До постаті Леоніда Кравчука ставляться неоднозначно. Для одних він – символ найбіднішого й найнестабільнішого періоду розвитку новітньої України з його базарною стихією, тисячовідсотковою інфляцією та сумнозвісною тачкою-кравчучкою, яка в ті роки допомогла вижити мільйонам людей. Інші заперечать: держава ж тоді – ледь з'явилась на світ, дитина в такому віці теж падає, навчаючись ходити, та пісяє в підгузки. Тож невже, мовляв, відразу після здобуття незалежності Україною мали потекти молочні ріки?..

Хтось дорікає Кравчуку комуністичним минулим і невиразною позицією під час ГКЧП, хтось – акцентує увагу на тому, що з Компартії він вийшов у серпні 1991-го і на вибори Президента йшов уже позапартійним, причому – за підтримки не лише "червоних", а й частини націонал-демократів. А можна пригадати й тривалий "роман" Кравчука з іншими "демократами" – з префіксом “соціал” та словом "об'єднані" в дужках. А також – провал на парламентських виборах-2006 разом із виборчим блоком під надто вже промовистою назвою "Не так!". Але в пам'яті інших із ім'ям Президента з Житина асоціюються передусім свіжіші спогади, де Леонід Макарович виявляв патріотичну, проукраїнську позицію.

Першому Президенту незалежної України Леоніду Кравчуку - 80! [+Відео]

...Можна, звівши докупи ці та інші численні факти з довгої політичної біографії нашого відомого земляка, дорікнути Кравчуку в непослідовності, періодичній зміні політичної орієнтації. А можна – згадати, що свого часу він зважився піти на дострокові вибори Президента, і, програвши Леонідові Кучмі, визнав поразку й цивілізовано передав йому владу. До речі, чи не вперше на пострадянському просторі. Можна, звісно, пригадати прізвисько "хитрий лис", асоціацію з висловом "пройти між крапельками", що приліпилась до Кравчука, та його філософське "маємо те, що маємо" – але чи не завдяки саме цьому одвічному українському прагматизмові становлення незалежної України пройшло без крові та конфліктів?

А політичні симпатії... Знаючи хоч трохи мінливість української політики та умовність всього того, що написано на партійних прапорах, – хто ризикне дорікнути Кравчукові у міграціях між політичними таборами? Та й чи варто це робити, якщо він усе одно – вже в історії?! Перший Президент, як і перше кохання, – не забувається. Ім'я та діяльність уродженця села Великий Житин на Рівненщині Леоніда Макаровича Кравчука – це важлива сторінка новітнього українського державотворення. А не повторювати помилок минулого, робити з них висновки і впевнено крокувати в майбутнє – це відповідальність тих, хто перебуває на передових позиціях українського політичного і державного життя нині.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ