Ми у Facebook
21.08.2016, 18:30

25: творці Незалежності. Іван Зима: "Здобутки флагмана медицини Рівненщини – результат злагодженої роботи команди професіоналів"

Іван ЗИМА очолює Рівненську обласну клінічну лікарню з 2013 року. Керувати колективом провідного медичного закладу Рівненщини, який налічує 1754 працівники, – справа не з легких, але Івану Ярославовичу допомагає в цьому чималий управлінський досвід.
Із 2000 по 2005 рік він працював заступником головного лікаря Здолбунівської центральної районної лікарні, далі, упродовж восьми років – головним лікарем цього закладу, а потім вправному медичному менеджеру довірили керівництво обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. І ось уже майже три роки Іван Зима – на чолі флагмана медицини Рівненщини.

"Стався до людей так, як хочеш, аби вони відносились до тебе" – ця життєва мудрість, яку запам’ятав від батьків, допомагає Івану Ярославовичу впевнено тримати штурвал провідного медичного закладу області. А колектив, яким керує Іван Зима, – доволі досвідчений: 13 кандидатів медичних наук, 9 заслужених лікарів України, практично всі завідувачі відділень – головні позаштатні спеціалісти обласного управління охорони здоров’я за відповідним профілем. "Багато хто з них власне і формував ці відділення, вклав у їхній розвиток багато сил, і сьогодні це справжні їхні дітища", – з повагою відгукується про свою команду головний лікар обласної лікарні.

Ще одна особливість колективу, яким керує Іван Зима, – постійне прагнення навчатись, самовдосконалюватись. Німеччина, Австрія, Швейцарія, Польща – сама географія закордонних відряджень провідних фахівців обласної лікарні вже засвідчує, що до Рівного вони привозять передові європейські методики лікування. "Причому відрядження ці організовуються не за рахунок лікарні", – по-господарському рахує копійку головний лікар. А як не рахувати, коли у бюджетах лікарень на медикаментозне забезпечення коштів традиційно обмаль: якщо "закрити" ургентну допомогу вдається, то на планову – фінансування бракує, і придбання ліків традиційно лягає на плечі хворих та їхніх родичів. "Лікарі тут виступають заручниками ситуації, – коментує Іван Зима. – А ось впровадження страхової медицини допомогло б і посилити соціальний захист людей, і покращити надання допомоги, адже стимулювало б конкуренцію між медичними закладами за якість послуг".

А до такої конкуренції в обласній клінічній лікарні давно готові. Буквально цьогоріч головна акредитаційна комісія Міністерства охорони здоров’я оцінила роботу закладу на вищу кваліфікаційну категорію. "Подібні перевірки проходять раз на три роки, час летить швидко, і тому націлюю колег на те, що нам потрібно не втрачати темп, аби бути готовими підтверджувати високий рівень уже в недалекому майбутньому", – наголошує Іван Зима. І додає: "Медицина не стоїть на місці, і кожен із нас повинен рости, підвищувати свій рівень знань, вчитись нового, аби витримувати конкуренцію". Сам Іван Ярославович буквально декілька років тому заочно закінчив аспірантуру з хірургії у Тернопільському державному медичному університеті й захистив кандидатську дисертацію на тему "Клініко-сонографічне обґрунтування вибору оперативних втручань при варикозній хворобі нижніх кінцівок". Хірургія – це професійна спеціалізація Івана Зими, до якої він ішов змалечку – ще в 9-10 класах, школярем, почав працювати санітаром у госпіталі інвалідів війни в місті Заліщики на Тернопільщині. А нині батьківським шляхом пішов уже й старший син Івана Ярославовича Олексій – він також став студентом Тернопільського державного медичного університету.

До слова, нині досвід старших колег у стінах обласної лікарні щороку переймають 50-60 лікарів-інтернів. Окрім того, на базі закладу працюють філії трьох кафедр медичних університетів – Тернопільського, Львівського і Харківського. Останню відкрили саме цього року, і спеціалізується вона на травматології та ортопедії.

“Найкращий для нас результат праці – це коли людина виходить з лікарні здоровою, щасливою, усміхненою, – каже Іван Зима. – Над цим працюємо і працюватимемо далі”.





На правах реклами