Ми у Facebook
27.08.2016, 17:00

До Дня міста: Як власники Рівного поріднилися з улюбленим маршалом Наполеона

4 листопада 1875 року в Парижі обвінчалися онук маршала Наполеона граф Рене Ланн де Монтебелло - і 27-річна княжна Марія Казимирівна Любомирська, піддана Російської імперії, яка народилася в Рівному.


Засновник династії Жан Ланн, герцог де Монтебелло прославився у 1698 році участю в Єгипетському поході Наполеона Бонапарта.



Любомирські - історичний польський рід, що виводить свій родовід від самого Рюрика. Князі Любомирські були одними з найвпливовіших аристократів Волинської губернії, найбільші магнати Рівненського повіту, упродовж майже 200 років власники Рівного, відомі меценати й непересічні особистості.

Дід Марії Любомирської, князь Фридерик Йозефович, волинський віце-губернатор, залишив по собі пам`ять як талановитий архітектор.

Батько графині, князь Казимир Фридерикович Любомирський, що не дожив до весілля дочки, був відомий як музичний діяч, композитор, перекладач, а також меценат артистично-музичного світу, зокрема попечителем Рівненської гімназії. Хоч і жив переважно у Варшаві.



До Дня міста: невідомі факти про Рівне

Від шлюбу онука маршала і внучки віце-губернатора народилися двоє синів - Анрі Рене і Жорж Ернест Казимир, а також три дочки - Берта, Ядвіга і Ванда. Усі вони носили мали старовинні польські імена, прийняті в родоводі Любомирських.

Друга світова війна зі страшною силою обрушилася на аристократичний рід Ланнів-Любомирських і на червоному Сході, і на коричневому Заході.

У вересні 1939 року під натиском Німеччини та СРСР потерпіла поразку Польща, і місто Рівне опинилося в радянській зоні. У перші ж дні в катівнях НКВС виявилися рідні племінники графині Ланн де Монтебелло, тодішні власники найбільших підприємств Рівного (суконної, тютюнової фабрик та маслозаводу).



Старший з цього шляхетного роду, майже сімдесятирічний князь Губерт Станіславович Любомирський, був розстріляний 21 вересня 1939 року в своєму маєтку поблизу Рівного. Через кілька місяців, у січні 1940 року, у рівненській тюрмі загинув його брат — 62-річний князь Адам Ян Любомирський, шістдесяти двох років від роду, у застінках НКВС померла і друга дружина князя Адама, княгиня Адела, уроджена графиня Ржевуська. Подружжя саме нещодавно переїхало до Рівного з Франції...


Читати продовження історії








На правах реклами