Ми у Facebook
14.09.2016, 06:30

Рятувальники закликають рівнян дотримуватися пожежної безпеки

Люди, пораючись на городі або вибираючись на відпочинок у ліс, не завжди думають про наслідки своїх необережних чи подекуди навіть свідомих дій. Один викинутий недопалок або незагашений сірник може спричинити масштабну пожежу – горітимуть цілі гектари лісових насаджень чи сухостою.
Шкода від пожеж в екосистемах чимала – вогонь може завдати великих збитків, знищуючи майно громадян. Страждають і самі люди, вдихаючи токсичний дим. Утім особливо потерпає довкілля, адже полум’я знищує родючий шар ґрунту. І всього цього можна уникнути, дотримуючись кількох нескладних правил.

Щодня підрозділи ДСНС виїжджають для ліквідації пожеж на відкритих ділянках місцевості, сільгоспугіддях, полях, торфовищах, в лісових масивах, а в цей час може спалахнути чиєсь майно. Загалом, з початку року в Україні зафіксовано понад 14 тис. пожеж в екосистемах на площі 12 тис. 571 га. В Рівненській області виникло 104 пожежі в екосистемах, що становить понад 10% від всієї кількості пожеж.

Рівненські рятувальники закликають людей проявити власну свідомість, адже відповідальність за пожежну безпеку в екосистемах несуть лісокористувачі, власники земельних ділянок, сільгоспугідь, торфовищ. Нагадаємо і про те, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягне за собою адміністративну відповідальність, порушникові загрожує накладення штрафу. Натомість, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні вогнем, якщо воно спричинило загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – карається позбавлення волі (ст. 245 Кримінального кодексу України). Разом з тим, повідомляємо, що побічний збиток завданий державі при виїзді одного пожежного підрозділу становить 10620 грн.


Увага! На Рівненщині пожежна небезпека!

Отже, прибираючи дачну ділянку, не спалюйте суху траву, опале листя й сміття. Органічні відходи краще зберіть докупи й покладіть до компостної ями. А вивіз побутових відходів залиште спеціальним службам, з якими треба укласти відповідний договір. В іншому разі Ви ризикуєте спопелити цілу дачну ділянку разом із будинком.

Начальник караулу ДПРЧ-3 ДПРЗ-3 ГУ ДСНС України у Рівненській області Роман Мощанецький





На правах реклами