Ми у Facebook
22.09.2016, 14:20

Земля спотикання: у Здолбунові через ділянку загиблого бійця АТО хочуть прокласти дорогу для місцевих «мажорів»

Два роки мама загиблого під Іловайськом здолбунівчанина Павла Петренка намагається оформити земельну ділянку. Тим часом щодо земельної ділянки, яку запропонувала міська рада, триває тяганина з документами.
Згідно з ч.1 ст. 121 ЗКУ, кожен громадянин має право отримати 5 ділянок різного цільового призначення. На сьогодні у виділенні землі міською радою пріоритетними є бійці АТО, адже вільної площі у межах міста дуже мало. Особливу увагу мають приділяти родинам загиблих воїнів. Так, міська рада ще у червні 2015 року ухвалила рішення виділити ділянку по вулиці Котляревського у Здолбунові родині загиблого бійця Павла Петренка.



Мама Павла погодилась на запропоновану землю, адже ділянка знаходиться недалеко від її будинку. Вважала добрим знаком сусідство з величезною територією церкви. Натомість щодо ділянки вже півроку триває тяганина з документами.

– Міська рада мені запропонувала дану ділянку, вона мені підійшла. Не потрібно далеко їздити, центр міста. Та я так довго не можу її отримати, що вже здають нерви, – коментує мама Павла Петренка.

Застрягла ділянка на етапі винесення її на містобудівну раду. Це необхідна процедура, яка має відбутися, перш ніж депутати міської ради на сесії остаточно передадуть у власність ділянку родичам Павла. Головний архітектор, отримавши документи з міської ради, почав вимагати детальний план території. З труднощами, але міська рада підготувала його і знову надіслала документи головному архітектору Владиславу Щавінському. Він, у свою чергу, вказує на те, що ділянка не підходить під будівництво, і відкидає будь-які спростування міської ради щодо цього.





НЕ ДІЛЯНКА, А ДОРОГА

У липні цього року відбулась містобудівна рада, а питання щодо ділянки Павла Петренка на неї не винесли. Тим часом міська рада чекала погодження містобудівної, щоб винести питання на сесію. Тому представники міської влади звернулися до голови районної ради та голови адміністрації, щоб вони посприяли у позитивному рішенні і пришвидшенні процесу.

– Ми докладаєм максимальних зусиль для вирішення питання. Насправді через обмежений ресурс міська рада готова боротись за кожен шматок землі і надавати таким родинам ділянки, які їх максимально задовольняють. Мама Павла обрала цю ділянку, і попри перешкоджання та затягування ми будем докладати усіх зусиль, щоб вона її отримала. В травні цього року занесли в управління архітектури всі необхідні документи. Там мали одразу подати запити на інші необхідні структури. Часу, щоб отримати відповіді (мова йде про період із травня по липень), було вдосталь. Та, на жаль, в липні ми дізнаємось, що справа не зрушилась із місця. Маму Ольгу Петренко насправді дуже шкода. Вона втомлена цією майже дворічною тяганиною, – коментує секретар Здолбунівської міської ради Валентина Капітула.

Однак і після цього справу не вирішували майже три місяці. А в серпні 2016 року Держпродспоживслужба не погодила проектні матеріали.





– Головний архітектор міста Владислав Щавінський наполягав на тому, що ділянка підходить під дорогу. Тож там не може бути будівництва. Він телефонував мені, просив обрати іншу ділянку, – розповіла мама загиблого бійця Ольга Петренко.

ВСЕ ДЛЯ ДОНЬКИ?

Чому ж так гостро постало питання дороги та мотивація відмови з боку головного архітектора. Ми вивчили кадастрову карту на цій ділянці. Виявляється, поблизу знаходиться ділянка Щавінської Ганни Владиславівни. В той же час доньку головного архітектора району теж звати Щавінська Ганна Владиславівна.







Вартість ділянки буде значно більшою, якщо проїзд до того масиву пролягатиме через ділянку, яку хочуть віддати родині героя АТО. Наявний зараз проїзд – менш престижний і проходить поблизу сараїв.

РОДИНА АРХІТЕКТОРА ЛЮБИТЬ ЗЕМЛЮ

Сам Владислав Щавінський із 2002 року працював начальником відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Здолбунівської райдержадміністрації Рівненської області, каже його офіційна біографія. У 2014 став заступником Здолбунівської РДА. Знову повернувся на посаду начальнику відділу містобудування та архітектури у жовтні 2015 року.



За час його роботи в органах влади родині Щавінських вдалось успішно скористатись правом на отримання земельних ділянок. Так, пан Владислав продав ділянку, яку отримав у 2007 році під будівництво по вулиці Парковій (нинішня Вишнева).



Дане рішення, завдяки нашому запиту, було внесене до Єдиного державного реєстру судових рішень.



У 2015 році пан Владислав вказував місце проживання у с. Степанівка.



Щоправда, у серпні 2014 року на сайті оголошень було розміщене повідомлення про продаж будинку http://ogoloshennja.rv.ua/idv.php?id=27416.



Пан Владислав оформив земельну ділянку у селищі Глинськ та у Здолбунові по вулиці Віли, 4. Натомість у декларації вказане місце проживання по вулиці Коцюбинського.



Дві ділянки під житлове будівництво і одну під садівництво оформила Щавінська Нонна Марківна. Щоправда, всі три – за однією адресою: по вулиці Віли, 4.







Донька Ганна Владиславівна отримала ділянку на території Богдашівської сільської ради. Саме земля знаходиться на межі міста Здолбунів, поблизу ділянки, яку мали намір надати родичам загиблого бійця.



За дивним збігом обставин, в інтернеті є оголошення про продаж ділянки, де вказаний номер телефону, що збігається контактами попереднього оголошення про продаж земель. Воно було розміщене на сайті “OLX”. Щоправда, після спроби взяти коментар у Владислав Щавінського оголошення видалили.



Орієнтовна вартість становить 337000 грн. Також за цим номером телефону в пошуку можна знайти вже неактуальне оголошення про продаж земельної ділянки у Глинську.

Так склалось, що в тому ж Глинську громадянин Сергій Рішардович Щавінський теж володіє аналогічною за розміром ділянкою, як і в головного архітектора району.



А Щавінська Тетяна Петрівна володіє частиною квартири у Києві та частиною будинку на вулиці Віли, 4.



Ви не повірите, але дружину головного архітектора району звати Щавінська Тетяна Петрівна. Вона є власницею квартири, невказаної у декларації Владислава Щавінського як такої, яка перебуває у власності родичів.



Щавінський Рішард Адольфович від міської ради отримав земельну ділянку під гараж по вулиці Коцюбинського. Батька головного архітектора теж звати Щавінський Рішард Адольфович.



Коментувати ситуацію пан Владислав, на жаль, відмовився.

Матері загиблого бійця поки що лишається чекати рішення містобудівної ради. Та коли вона відбудеться, не відомо. Варто визнати – юнак не затягував з рішенням захищати Батьківщину. А тепер два роки мати вимушена оббивати пороги чиновників, щоб отримати маленьку ділянку поблизу церкви.

Джерело: AKM http://www.kolona.net/





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ