Ми у Facebook
10.10.2016, 08:00

Рівненщина: чим будемо грітися цієї зими

З наближенням холодів мешканці Рівненської області все частіше замислюються про опалення своїх осель.
Якою буде цьогорічна зима – спрогнозувати важко. Одні надіються на глобальне потепління, інші – вважають, що зима 2016-2017 буде морозною та сніжною. Як би там не було, а сани все одно треба готувати задовго до настання холодів.

Питання енергозбереження сьогодні як ніколи стоїть на першому місці для кожної родини та країни загалом. Адже це і значна економія сімейного бюджету на опаленні свого житла, й енергетична стабільність та незалежність економіки цілої країни. Споживаючи менше енергоресурсів, кожен з нас робить хоч і невеликий, але вагомий внесок у збереження природних ресурсів.

Уже в цьому місяці синоптики обіцяють початок зими

Чи готова область до опалювального сезону?

Очільники Рівненщини в один голос заявляють – готова. Мовляв, понад 90 відсотків теплових котелень із 802, які є в області, повністю готові до опалювального сезону. Решта, за словами чиновників, вже закінчує підготовку. Обіцяють – коли суттєво похолодає, проблем із теплом не буде. 
В облдержадміністрації повідомили, що найкраще до зими підготувалися навчальні заклади. Там котельні та теплові мережі готові повністю. Закінчують підготовку також водоканалізаційні та дорожні підприємства.

На нещодавній колегії ОДА голова Рівненської облдержадміністрації Олексій МУЛЯРЕНКО розповів про те, як в області відмовляються від російського газу.

– На Рівненщині вже три роки діє “Програма з енергоефективності”. Завдяки цій програмі, бюджетні установи переходять на альтернативні види опалення. А це, у свою чергу, привело до скорочення споживання газу на понад 40 відсотків, – зазначив голова ОДА.

Зо словами Олексія Муляренка, в регіоні також продовжує діяти обласна програма компенсації відсотків за “теплими кредитами”, на яку в цьому році спрямували три мільйони гривень.

– Триває й робота над оформленням житлових субсидій для населення. Наразі їх отримали 50 відсотків господарств краю. А це майже 190 тисяч родин. Така державна соціальна підтримка зменшить комунальні платежі під час опалювального сезону в умовах встановлення ринкової ціни на газ...

Де рівнянам взяти гроші, щоб утеплитися

Однак, не все так добре, як запевняють в облдержадміністрації. В управлінні Держпраці у Рівненській області повідомили, що 90% котлів, які експлуатують теплопостачальні підприємства області, відпрацювали свій нормативний термін служби. Такі результати показують дані обліку, який веде управління Держпраці. І це лише одна зі складових, які впливають на успішність проходження опалювального сезону.

Нові тарифи на опалення в Рівному (+ПОКАЗНИКИ)

Та тут і перевіряти нічого не потрібно – варто лише зайти в першу-ліпшу шкільну чи лікарняну котельню. І навіть неспеціалісту стає зрозуміло, що обладнання застаріле, котли “дихають на ладан”.

Хіба що у рамках “Програми енергоефективності” у деяких бюджетних установах таки змінили котли та перейшли на тверде паливо. Але, щоб замінити чи хоча б оновити котельні, потрібні колосальні затрати.

Субсидія 2016: нові правила нарахування


Дорогий газ – дорожчають і дрова

В умовах підвищення тарифів, мешканці області, які мали таку можливість, почали опалювати свої домівки дровами, пелетами, тріскою, вугіллям тощо. Воно й не дивно, живемо ж у регіоні, де дров вистачає. Однак і деревина на тлі зростання тарифів явно подорожчала. Відтак – машина дубових дров піднялась у ціні на півтори тисячі гривень, а соснових – на одну тисячу.

– Коли в селі проводили газ – ми всі дуже раділи. Люди почали робити ремонти та прокладати у хатах труби та батареї, – розповіла мешканка одного із сіл області Оксана КОВАЛЬЧУК. – Ми, коли проводили газове опалення, все ж вирішили в хаті залишити і грубки, так, про всяк випадок. Дехто з людей печі порозвалював. Мовляв, навіщо ж вони, коли є газ. А ми залишили і не прогадали.

Жінка каже, що палили грубки незалежно від опалювального сезону. І так економили, навіть коли газ був ще дешевший.

– От похолодало, наприклад, у вересні, то й ми собі грубку топимо. Нащо опалення включати? А коли вже зимою були морози, то в нас і батареї були теплі, і піч. Ліс же під боком, дров завжди вистачає...

Однак тепер ситуація змінилася, тарифи на газ зросли і в сім’ї Ковальчуків вирішили остаточно переходити на твердопаливний котел та заготівлю дров.
У Рівненському обласному управлінні лісового та мисливського господарства нас запевнили, що дров вистачить усім і люди, які опалюють своє житло саме деревиною, зимуватимуть у теплі.

– Вже зараз лісові господарства області мають у резерві понад п’ятдесят тисяч кубометрів деревини й готові її реалізувати. Тож проблем із дровами взимку не буде, – повідомила прес-секретар обласного управління лісового та мисливського господарства Світлана ГОРОШКО.

Однак, за її словами, лісівники Рівненщини не помітили значного зростання попиту на деревину.

– Хоч зараз люди переходять на тверде паливо, зокрема дрова, як такого ажіотажу лісівники краю не зафіксували. З іншого боку, це можна пояснити й тим, що у багатьох селах Рівненщини, особливо у північних районах, газового опалення й не було. Тож люди заготовляють дрова традиційно, як завжди.
Світлана Горошко розповіла і про вартість дров.

– Ціна на деревину коливається від 170 до 210 гривень за метр кубічний. Колоті дрова, звісно, дорожчі. Крім того, лісові господарства області реалізують тріску, кору, відходи від обробки деревини, що теж використовується як паливо для певних видів котлів.

Враховуючи те, що Рівненщина край лісистий, можна не переживати на рахунок дров. Були б гроші, щоб їх купити...


Чи зігріють мешканців Рівненщини “теплі кредити”?

Як відомо, нині в Україні запровадили так звану програму “теплих кредитів”. Наприклад, сім’я вирішує припинити опалювати свій будинок природним газом і хоче перейти на тверде паливо. Тоді люди беруть у банку кредит, купують за ці гроші твердопаливний котел, а потім держава компенсує до 20 відсотків “тіла” кредиту, але не більше 5 тисяч гривень. Крім державного бюджету, гроші на кредити мешканцям Рівненщини виділяють і з місцевої скарбниці.

Скористатися “теплим кредитом” та придбати твердопаливний котел вирішила і сім’я Ковальчуків. Проте, пані Оксана каже, що компенсацію їм ще не повернули.

– Ми живемо біля лісу, то з дровами проблем не буде, – каже жінка. – От і ми теж вирішили придбати твердопаливний котел. Чоловік влітку обладнав невеличку котельню біля хати. Котел взяли і ніби попали під програму “теплого кредиту”. От тільки компенсацію ще чекаємо. Невідомо, коли вона буде.

На Рівненщині виділили півтора мільйона на «теплі» кредити

У 2016 році на компенсацію по кредитах спрямували півтора мільйона гривень з обласного бюджету. Адже програма успішно себе зарекомендувала на Рівненщині. Водночас, за оцінкою Мінрегіонбуду, наша область увійшла в п’ятірку областей із найвищим показником зменшення споживання природного газу завдяки переходу на альтернативні види палива.

От тільки чи запровадження різних “теплих” програм не стане для українців таким собі “кредитним зашморгом”, в який всі так охоче лізуть? Може, це просто можливість для банків нажитися на відсотках, а для державних мужів – непогано заробити?

Варто зазначити, що загалом у минулому році банки області видали “теплих” кредитів на суму близько 58 мільйонів гривень. Майже 9 мільйонів гривень жителі області витратили на купівлю більше півтисячі котлів. А близько 49 мільйонів пішло на придбання енергоощадного обладнання. Також позики на утеплення отримали три ОСББ міста Рівного на суму 200 тисяч гривень.

Дуже хочеться сподіватись, що твердопаливні котли окуплять себе вже у найближчі кілька років. Адже, як показує наша реальність, тарифи тільки підвищують...

ОГО" № 41 від 5 жовтня 2016 року

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.





На правах реклами