12 страв на Святвечір: рецепти для рівнян
Більшість господинь знають, як їх готувати, але нижче ми все одно подаємо рецепти найсмачнішої смакоти.
Кутя
Очищену пшеницю варять на маленькому вогні до готовності. Розтирають мак з цукром, додають подрібнених горіхів, мед і все це перемішують.
1 склянка пшениці, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 1-2 столові ложки меду, 1-2 столові ложки цукру.
Січеники з гороху
Горох замочити на ніч, відварити і протерти через сито. Перемішати із густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, пропустити через м'ясорубку. Заправити сирими яйцями, посолити, поперчити. Робити котлети, обкачувати у сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.
2 склянки гороху, 4 ст.ложки манної крупи, 2,5 ст. ложки олії, 2 яйця, 3 ст. ложки сухарів, 1 цибулина.
Різдвяні зірочки
Посічений маргарин змішати з борошном, додати розтертий варений жовток, цедру з лимона, ванілін і вимісити тісто. Розкачати завтовшки 3 мм, вирізати зірочки, скропити водою і посипати меленими горіхами. Спечені зірочки зліпити по дві варенням.
200 г борошна, 140 г маргарину, варений жовток, соди на кінчику ножа, цедру лимона, ванілін, 20 г мелених горіхів, варення.
Голубці з рисом і грибами
Запарити у великій кількості води 250 г рису (на одну мірку рису дати 2,5 мірки води). П'ятдесят грам сухих грибів попередньо замочити і зварити. Вийняти з відвару і дрібно посікти. Відвар зберегти. Дві середні цибулини дрібно порізати і легко підсмажити. Коли цибуля стане прозорою, додати посічені гриби. (Можна готувати і з свіжих печериць. Тоді до підсмаженої цибульки додаємо 300 – 500г свіжих дрібно порізаних печериць і обсмажуємо їх до того часу поки гриби почнуть пускати сік). Всі компоненти: рис, гриби і цибулю змішуємо, за смаком солимо і перчимо.
Капусту розібрати на листя і запарити. З кожного листка вирізати прожилки. На середину листка кладемо фарш і завиваємо голубець. Голубці тісно складаємо в баняк з товстим дном, заливаємо підсоленим грибним відваром. Якщо його не вистачить (голубці повинні бути майже прикриті рідиною), доливаємо кип'ятку. Закриваємо голубці покришкою і ставимо в духовку на 1,5 – години. До голубців можна зробити грибну підливку.
Голубці найсмачніші, коли їх приготувати за день до споживання. На другий день в тому самому посуді, в якому вони випікалися, підігріти їх в духовці і на рум'яно обсмажити в маслі.
Смачного! І нехай Свята вечеря єднає усіх членів вашого роду — і живих, і далеких пращурів!
Цікаві факти про Різдво у спеціальному проекті порталу OGO.ua "Рівне святкове"
За матеріалами "Рівне святкове"

Словесний конфлікт переріс у бійку: на Рівненщині затримали зловмисника

Нападник і раніше потрапляв в поле зору правоохоронців за скоєння домашнього насильства. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.
переглядів: 13
В центрі Рівного сталась ДТП: дитина потрапила під колеса автівки

Аварія сталася вчора, 18 червня, близько 21:15 на вулиці Міцкевича.
переглядів: 184
На Волині чоловік організував втечу ухилянтів за кордон: справу передали до суду

Прокурори Сарненської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо 32-річного жителя Волинської області, якого обвинувачують у сприянні незаконному перетину державного кордону України групою осіб за попередньою змовою та з корисливою метою.
переглядів: 105
Відпочинок на Рівненщині 2025: які ціни та умови на базах області

Поніжитись під сонечком на пляжі, біля води, відпочити від буденності та роботи – це завдання на літо 2025. На Рівненщині є чимало гарних водойм біля яких облаштували зони відпочинку. Підбірка місць з цінами та умовами у матеріалі "ОГО".
переглядів: 92
«Пласт — це не просто гурток, а середовище для майбутніх лідерів» - директорка КЗ «Пластовий центр» у Рівному

У Рівному працює унікальний простір для молоді — Пластовий центр. Його очолює Анна Березинська, яка понад 20 років у пластовому русі. Ми поспілкувалися з нею про розвиток, виклики й щоденну роботу з дітьми.
переглядів: 150