Ми у Facebook
09.02.2017, 19:00

Дача. Сад. Город. Як виростити огірки на балконі

Тим, хто хоче якнайшвидше їсти домашні огірочки роботу з вирощування цих овочів на балконі варто розпочинати уже в лютому.
Вирощування огірків на балконі - справа не складна, головне - дотримуватися простих рекомендацій.

В першу чергу, оберіть дату посіву огірків у горщики. Відповідно до посівного календаря цього місяця їх можна висівати ще 12 та 14 лютого. У такому випадку вам доведеться використовувати штучне освітлення для вирощування гарної розсади огірочків. Якщо ж хочете позбутися зайвих клопотів, висів "балконних огірків" можна розпочати трохи пізніше - в березні чи в квітні.

Для отримання гарного врожаю огірочків на балконі варто купувати насіння гібридів (F1). Вони легше переносять недолік світла, у них компактні рослини з короткими міжвузловинами, квітки переважно жіночого типу, самозапильні. Найбільш придатними для вирощування в умовах балкона можна вважати такі огірки, як Міський огірочок, Балконний, Махаон, Колібрі тощо.

Для висіву огірків можна взяти балконні ящики для квітів або звичайні пластикові стаканчики. Такого посуду вистачить для розсади на початкових етапах розвитку. Потім огірочки можна буде розсадити у більші ємності.



Грунт бажано брати змішаний. Найкраще підійде суміш торфу, гнойового перегною, деревної тирси та дернової землі. Можна купити такий грунт і в магазинах.

Якщо ви купили насіння гібридів, обробляти його необов'язково. Але якщо бажаєте пришвидшити процес вирощування, можна помістити насіння в в розчині марганцевокислого калію на 20 хвилин. Потім насінини викладіть в просочену водою вологу тканину. Як тільки з'являться паростки (зазвичай 1-2 дні), відразу висіяти в горщики. Висівати огірки слід по одній насінини на глибину близько 1,5 - 2 см. Як тільки з'явилися сходи, розсаду ставте у світле, сонячне місце, наприклад на підвіконня. При цьому варто уникати протягів.

Розсада огірочків вирощується близько 25 днів. За цей період її варто підживити. Для цього можна розвести чайну ложку комплексного добрива в одному літрі води, і раз на сім-десять днів використовувати замість поливної води. Можна придбати і спеціальне добриво для гарбузових. Полив розсади проводитися один раз на день - без додаткового освітлення і два рази на день - якщо є додаткове освітлення. Вода повинна бути не холодною і відстояною.



Отриману розсаду балконних огірків необхідно висаджувати у ємності, попередньо заповнені грунтом такого ж складу, як і для розсади. Ємності повинні бути висотою не менше 15 сантиметрів. Перед висадкою розсади грунт рясно політь теплою водою. Розсаду виймають зі стаканчика і разом з грудкою землі переміщають у більший горщик.

Приблизно через тиждень після висадки розсади, рослини підв'яжіть до дроту шпагатом. Один кінець шпагату акуратно прив'яжіть до стебла рослини і обмотайте його навколо шпагату. Приблизно 1 раз в тиждень у огірків варто відщипувати вусики.

Поливати огірки потрібно 2-3 рази в тиждень шляхом обприскування теплою відстояною водою. Час від часу можна розпушувати грунт.



При дотриманні всіх рекомендацій можна отримати непоганий врожай огірочків на балконі.

Гарного врожаю!

Читати також:

Коли краще сіяти помідори на розсаду

Як виростити зелену цибулю на підвіконні

Посівний календар на лютий 2017





На правах реклами