Ми у Facebook
12.02.2017, 08:30

Сьогодні православні рівняни відзначають Собор трьох Святителів

12 лютого православна та греко-католицька церква відзначає празник Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова і Іоана Золотоустого.
Свято цих трьох святителів відзначають в один день із 1706 року, після того, як вони явились єпископу Євхаітському Іоану і наказали залишити даремну суперечку про переваги котрогось із них над іншими, оскільки всі вони творили на благо Христової Церкви. А також мали таку ж тверду й непохитно міцну й праведну віру, яка, наприклад, була у тих же свв. Петра, Павла й інших Господніх апостолів та пророків, праведників й угодників і, зокрема, в Божі відкриття й об'явлення.

Народні прикмети на Стрітення Господнє

Як пише у книзі «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, празник трьох Святителів належить до найновіших празників Грецької Церкви. Поштовхом до встановлення цього свята була велика суперечка у другій половині XI ст. про те, хто з них трьох є більш цінний для Церкви. Одні вище ставили святого Василія Великого, інші — святого Григорія Богослова, а ще інші — святого Йоана Золотоустого. Прихильники святого Василія звались василіяни, святого Григорія — григоріяни, а святого Йоана — йоаніти.

ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ ПРО ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ






На правах реклами