Ми у Facebook
31.03.2017, 13:00

На Рівненщині видадуть книгу про бурштин "Каландайка. Історії Дикого Заходу України"

"Каландайка. Історії Дикого Заходу України" - збірка творів авторів з усієї України, які були надіслані на літературний конкурс пам'яті Бориса Шведа "Бурштиновий край".
"Каландайка. Історії Дикого Заходу України" - збірка творів авторів з усієї України, які були надіслані на літературний конкурс пам'яті Бориса Шведа "Бурштиновий край".

Ідея випустити збірку про український "Дикий Захід", як і провести літературний конкурс, належить Ярославу Щевичу, автору з Карпилівки (Сарненщина):

- Весною минулого року якраз було загострення навколо каландайки (бурштинокопання) з Нацгвардією, сутичками і все таке... Тоді хтось на ФБ порівнював жителів територій, де добувають бурштин (нас) з сєпарами, тільки ще гіршими за них. Бо ж наче й Київ і Львів поряд, а порядку і культури нема... Мене така позиція дуже здивувала, адже мало хто з цих "експертів" відвідував наш край довше ніж на час потрібний для підготовки чергового сенсаційного репортажу-викриття каландайки... Тому виникла ідея хоча б у літературній формі освітити оточуючу реальність бурштинової епохи на Поліссі для інших регіонів України і таким чином привернути увагу до Бурштинового краю і людей, які тут живуть та їхніх проблем.

Загалом на конкурс надійшли 53 твори від 28-ми авторів з усієї України. Сьогодні збірка укладена і чекає на видання. Планується, що книга потрапить до продажу в книгарнях та онлайн вже на початку травня.

- Серед інших свої твори надіслав Василь Тибель - лауреат престижної книжкової премії "Коронація слова" з Рівного. Його твір "Бурштин з комахою всередині" про долю каландайщика та його родини був надрукований в популярному літжурналі "Дніпро". Зараз пан Василь пише роман про бурштинщиків, - розповідає Ярослав Щевич, - Також відомий автор Богдан Логвиненко з Києва (автор бестселеру "Saint Порно" та "Перехожі") надав свою історію про подорож разом з чеськими рокерами по Варшавці (міжнародна траса "Київ-Варшава") - дуже позитивний і потрібний в наш час твір.



А твір "Бурштинові вовки" про ветерана, авторства Миколи Панька з Сарн, рецензент влучно назвав "історією поліського Рембо". Цікавою є "хроніка майбутнього" від Івана Леміша, оповідання "Місто 34500", про відновлення здеградованого поліського міста в близькому майбутньому під час спецоперації зі зміни світогляду його мешканців. Твори Інни Параниці, яка вчителює на Сарненщині, сердечно описують прості міжлюдські стосунки в непрості часи "бурштинової лихоманки" і війни на Сході. Один з найпрескрасніших подарунків для Сарненщини зробив Костянтин Мельников з Києва, який художньо поєднав історичні події та міські легенди Сарн в оповіданні "Король мрійників" про зародження письменницького хисту Бориса Шведа.


Наразі збірка має відгук від письменниці, лауреатки Шевченківської премії з літератури, Галини Пагутяк та рецензію від письменника і філософа Петра Кралюка, "Голоси Полісся".

Надалі плануємо збирати нові твори від охочих долучитися авторів для наступних збірок та організувати їхні зустрічі.

Для промоції проекту діє сайт kalandaika.blogspot.com, де публікуються уривки творів-учасників та враження їх авторів про проект. Там також можна попередньо замовити книгу за собівартостю, а оплатити замовлення після надходження книги в продаж.

Читати також:

Рівненські письменники написали книгу про бурштин

Першу в Україні книгу-поему про нелегальний видобуток бурштину презентували у Рівному





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ