Поради рівнянам: Як правильно виходити з посту [+ПОРАДИ]
Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю, може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове й зважене розширення набору продуктів та кількості необхідне всім, без винятку.
При виході з посту дотримуйтеся таких правил:
1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не має бути надмірною. Найкраще – припинити їсти, коли ще відчується невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково поліпшити перетравлення їжі та не можуть попередити розвиток наслідків переїдання. Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня вироблення ферментів, який суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключенню продуктів тваринного походження.
2. Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим. Не слід вживати понад 150-200 г м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та великої кількості соусів (майонезу), які містять тваринні жири.
3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злаки. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.
4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатися без їжі, і його кількість після посту слід зменшити у два-три рази.
5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з перерахованими вище хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматися від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись поступово і з врахуванням відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.
Наведені п’ять правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Втім, якщо ви страждаєте хронічними хворобами, то варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти.
Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, завдати шкоди. Достатня та збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров’я та попередження таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини та багато інших. Знати про це та складати свій харчовий раціон на розумних обмеженнях необхідно для підтримання якісного та тривалого життя.

Як записатися на прийом до лікаря онлайн у Рівному

Пацієнти закладів охорони здоровʼя Рівненської міської ради мають можливість записуватися до лікарів онлайн!
переглядів: 202
Продаж алкоголю під час воєнного стану: які правила діють в областях

З моменту запровадження воєнного стану в Україні було введено низку обмежень, зокрема і щодо продажу алкогольних напоїв. Такі заходи запроваджуються обласними військовими адміністраціями та залежать від поточної безпекової ситуації в кожному конкретному регіоні.
переглядів: 928
Коли сходить морква, буряк та огірки: терміни проростання овочів

Весна — час посіву овочів на городі. Але після висівання насіння багатьох цікавить головне питання: через скільки днів з’являться перші сходи?
переглядів: 330
Рецепт ідеального бісквіту: секрети легкого й пухкого тіста

Бісквіт — основа безлічі десертів. Але приготувати його так, щоб він був ніжним, повітряним і не осідав після випікання — справжнє мистецтво.
переглядів: 248
Гороскоп на 6 травня 2025 року для всіх знаків зодіаку

Щоденний гороскоп на 6 травня 2025 року чітко показує, що не всі знаки зодіаку матимуть спокійний день. Лев, Скорпіон та Риби можуть відчувати тривогу через майбутні зміни, тоді як Овен та Терези відчують приплив позитивної енергії, який допоможе їм впоратися з викликами.
переглядів: 500