Ми у Facebook
15.04.2017, 15:30

Чи платитимуть рівняни абонплату за тепло

Рівненський міськвиконком готує для рівнян «подарунок» – абонплату за теплопостачання від «Рівнетеплоенерго», яку треба буде платити і влітку.
Вчора НКРЕКП скасувала свою постанову про встановлення абонплати за газ. А сьогодні Рівненський міськвиконком планує надати дозвіл для Рівнетеплоенерго на запровадження абонплати за теплопостачання в м.Рівне.

11 квітня на засіданні Рвненського міськвиконкому мають розглянути проект рішення "Про підтвердження приєднаного теплового навантаження для всіх категорій споживачів ТОВ «Рівнетеплоенерго». При усій повазі до членів виконкому, але мало хто із них розуміє для чого це робиться і подальші наслідки цього рішення.

Громаді також ніхто не потрудився роз`яснити про плани міської влади запровадити абонплату за тепло.

Відповідно до "Порядку формування тарифів на теплову енергію...", затвердженого НКРЕКП минулого року, постачання тепла може здійснюватися за одноставковими або двоставковими тарифами.

Одноставковий тариф - це коли споживачі сплачують виключно за отриманий обсяг тепла. Скільки гігокалорій отримав - стільки й оплатив. В цьому платежі закладено усі витрати теплопостачальника на генерацію тепла, утримання мереж, їх ремонт тощо.

Двоставковий тариф передбачає розподіл платежу на дві частини: умовно-постійну (плата за обслуговування котелень та теплових мереж) і умовно-змінну (плата за генерацію та постачання тепла).

Умовно-постійна частина двоставкового тарифу визначається як абонентська плата за 1 Гкал/год теплового навантаження об’єктів теплоспоживання.

Зараз рівняни сплачують за послуги теплопостачання ТОВ "Рівнетеплоенерго" за одноставковим тарифом. Тобто, за опалення платять лише впродовж опалювального сезону. Влітку сплачують тільки за гарячу воду і лише тоді, коли нею користуються.

Тепер монополіста хочуть перевести на двоставковий тариф, що означатиме запровадження абонплати за приєднання до тепломережі, яка має сплачуватися цілорічно. І самостійно прийняти таке рішення теплопостачальник не може - лише у разі надання згоди органу місцевого самоврядування.

11 квітня міськвиконком таку згоду і планує надати.

Двоставкові тарифи мають свою логіку - влітку мережі потребують коштів на ремон навіть більше, як під час опалювального сезону.

Проте такі рішення не повинні прийматися кулуарно, без поперднього обговорення з громадою, без роз`яснення особам, що приймають рішення, за що вони насправді голосують.

Принцип, який закладено у двоставковий тариф на тепло, дуже схожий до того, як формували абонплату за газ - розмір платежу залежить від теплового навантаження будівлі.

До слова, додаток до проекту рішення міськвиконкому із зазначенням теплового навантаження по кожній будівлі - не оприлюднено, що суперечить закону.

Особливої прозорості зміна системи тарифоутворення для послуг ТОВ "Рівнетеплоенерго" вимагає не тільки тому, що це суспільно важлива тема, а й через те, що через недоліки при формуванні тарифів цим підприємтвом було порушено кримінальне провадження, яке зараз розслідується правоохоронцями.

За матеріалами 4 Влада





На правах реклами