Ми у Facebook
27.04.2017, 08:00

Щоб відкрити рахунок у банку Рівного, потрібен абонемент у спортзал

Виявляється, Укрсиббанк може не відкрити рахунок, якщо не пред`явити абонемент у спортзал. Банк може просити й інші документи.
Спроба відкрити підприємницький рахунок у рівненському «Укрсиббанку» для переселенки Ельвіри Шиліної із Криму завершилася провалом. Банк відмовив їй у відкритті рахунку через відсутність абонементу в спортзал. Жінка вважає це дискримінацією і хоче писати скаргу в Національний банк України.



Ельвіра Шиліна розповіла подробиці:

– Я здала копії документів, вона мені сказала, що потрібно мати ще додаткові документи, тому що я переселенка і тому, якби сказати, до мене інше відношення. Я сказала, що це ненормально. Я така ж громадянка України, як і вона. Вона казала, що вони розробили свій внутрішній порядок щодо таких людей, – розповідає нам Ельвіра Шиліна, яка більше двох років проживає у Рівному.



Вони розробили перелік і там, наприклад, абонемент в спортзал. Принесіть, будь ласка, що ви тут ходите в спортзал. Кажу, що не ходжу в спортзал, мене це здивувало. Я сказала, що якщо вони відмовлять через ці причини, я напишу скаргу в Національний банк України. Тому що це порушення Конституції і законів, в тому числі і дискримінація, закон про переселенців, – розповідає Ельвіра.

Незабаром жінці зателефонуввали із банку і повідомили, що рахунок не відкриють. Письмову відмову надати теж не захотіли.

– Документи мої, в тому числі паспорт, код все у них залишилося. (...) Починають з переселенців, закінчують пенсіонерами, інвалідами. Головне почати, – каже Ельвіра Шиліна.

Правозахисник «Комітету виборців України» у Рівному Микола Глотов вважає, що особа, яка бажає відкрити рахунок, не зобов’язана подавати інших документів, крім передбачених в Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ №492 від 12.11.2003 р. Про абонементи в спортзал там немає й мови.



Микола Глотов радить вимагати у банку письмової відмови:

– Для оскарження дій працівників банку я б радив домагатися від них надання письмової відповіді в якій буде вказано про факт і причини відмови. І тоді, якщо серед аргументів у письмовій відповіді буде відсутність якихось придуманих документів, можна аргументовано скаржитися на банківську установу як в НБУ, так і до суду. Крім того, якщо відповідь надасть відділення такого банку у Рівному, то можна написати листа і до керівництва такого банку.

Юристка Людмила Панкратова звертає увагу, що банк дійсно має право витребувати від клієнта інші документи та відомості, крім визначених цією Інструкцією, з метою ідентифікації та верифікації його особи, змісту діяльності та фінансового стану. Однак вимогу банку щодо довідки зі спортзалу також вважає необгунтованою.

– Чому абонемент зі спортзалу є «надмірною вимогою»? Тому що не всі люди ходять до спортзалів, і змусити людину купивати абонемент, якщо вона цього не хоче – точно порушує права ФОП, який хоче мати рахунок, а не займатися спортом, – каже Людмила Панкратова. – Думаю, банки могли б розробити вимоги про більш адекватні способи верифікації та ідентифікації особи.

У відділенні «Укрсиббанку», де Ельвіра намагалась відкрити рахунок, нам нічого не розповіли про особливий порядок відкриття рахунків для переселенців. Сказали телефонувати на гарячу лінію банку. Спілкуємося зі спеціалістом сектору середнього і малого бізнесу «Укрсиббанку» Дмитром Трамбовецьким. Він каже, що які документи вимагати вирішує департамент операційних розрахунків, а не персонал банку.

– Працівниця банку повідомила людині, що діє спеціальний перелік для переселенців. Чи дійсно це так? – журналістка.

– Так дійсно, спеціальний порядок документів надає для відкриття рахунку клієнт в департамент операційних розрахунків.

– Є інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків. Там не передбачено, що має бути абонемент в спортзал.

– В такому випадку, щоб отримати відповідь на ваше запитання, можете звернутися до відділення, написати письмовий запит на головний банк. Протягом 30 календарних днів вам нададуть відповідь.

– Я не отримала відповіді. Є порядок чи нема?

– Як я вже повідомив, документи, запитання треба надавати тільки до департаменту операційних розрахунків. Чіткої папки документів відкриття рахунків немає. Департамент може запросити будь-які інші додаткові документи для відкриття рахунку, як підтвердження того, що людина проживає на території того чи іншого міста.

ВІДГУКИ про Укрексммббанк

Зв`язатися з департаментом, виявляється, можна тільки письмово. Номерів нам працівники не надали, знайти їх не можна й на сайті Укрсиббанку.

Наразі Ельвіра Шиліна готує скаргу до НБУ. Вона вважає такі порядки для переселенців дискрисмінацією. Перекнана, що банкам, які не дотримуються у своїй діяльності Конституції, законів України, не потрібно видавати ліцензії на ведення банківської діяльності.

За матеріалами 4 Влада





На правах реклами