Ми у Facebook
06.05.2017, 11:00

Коли об’єднаються територіальні громади на Рівненщині

Сьогодні на Рівненщині існує понад десяток сільрад, які досі не вирішили з ким об`єднуватися


У Рівненькій ОДА відбулося засідання регіональної робочої групи, яка розглянула усі пропозиції районів та ухвалила відповідні рекомендації для сільських рад, які досі не вирішили, з ким хочуть об’єднатися, повідомляє прес-служба Рівненської обласної державної адміністрації.



Децентралізація по-рівненськи: чи об'єднається обласний центр з сусідніми селами


Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко зауважив, що 18 ОТГ цьогоріч перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державою. У результаті фінансової децентралізації доходи місцевих бюджетів зросли у двічі, а подекуди і у 4 рази. Лише за 3 місяці цього року доходи збільшилися на 60%. Значно пришвидшать децентралізацію нещодавно ухвалені Верховною Радою зміни до закону. Згідно з ними стало можливим приєднання до вже існуючих ОТГ, а також дозволили об’єднуватися селам з різних районів.



Разом з Тим, нині на Рівненщині понад десяток сільрад, які досі не вирішили з ким об`єднуватися.

«В нас таких «білих плям» 12. Обласна робоча група рік тому підготувала зміни і вони були схвалені на сесії обласної ради, щоб не стримувати рух інших громад, які вже прийняли рішення. Були випадки, коли одна чи дві сільські ради затримували рух сімох. Семеро одного не ждуть – у нас такий був підхід. І, виключивши у межах чинного законодавства ці так звані «білі плями», ми дали можливість громадам йти на вибори», - розповів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Костянтин Мокляк.



В результаті роботи прийняли наступні зміни до перспективного плану. Зі складу Гощанської громади виключають Горбаківську сільську раду, і приєднають її до Бабинської ОТГ.

До Демидівської громади приєднують Вовковиївську сільську раду (так звану «білу пляму»).

Плосківськусільську раду Дубенського району приєднують до Тараканівської ОТГ. Зі складу Вербської ОТГ виключають Мильчанську та Повчанську сільські ради, натомість до останніх приєднують Миколаївську сільську раду Млинівського району.



У Дубровицькому районі до Висоцької ОТГ приєднають Туменську сільську раду.

Три сільради у Костопільському районі – Звіздівську, Злазненську та Головинську вирішили доєднати до Костополя.

До вже існуючої Млинівської ОТГ приєднаються Підгаєцька та Мальованська сільські ради. Вирішили довивчити об’єднання Ярославицької громади у складі з Новоукраїнською сільрадою.

Значні зміни відбудуться в Острозькому районі: замість двох громад там буде лише одна Острозька ОТГ.

У Радивилівському районі Теслугівську сільраду включать до Крупецької ОТГ.

У Сарненському районі погодили створення нової Немовицької ОТГ у складі - Немовицької, Зносицької та Тинненської сільських рад.

ПриватБанк запропонував місцевим громадам отримати додаткові доходи

У Рокитнівському районі також незначні зміни. Біловізьку сільраду виключили зі складу Березівської ОТГ, натомість приєднали до Рокитнівської громади.

Особливу увагу приділили місту Рівне та Рівненському району. Керівник Рівненського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий запропонував по цьому питанню прийняти окреме рішення, яким рекомендують Рівненській міській раді та приміським сільським радам активізувати процес щодо утворення однієї великої міської громади.

Підготовлені зміни до перспективного плану формування територій громад Рівненської області будуть розглянуті на сесії Рівненської обласної ради 2 червня.





На правах реклами