Ми у Facebook
14.05.2017, 12:00

Патронатна родина як альтернатива дитячим притулкам та інтернатам

Директор Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Талт детально розповіла "ОГО", що таке патронат над дитиною, хто такий патронатний вихователь та якою має бути патронатна сім’я.
Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та, поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки, не було. Проте в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас – цю практику давно впровадили у багатьох країнах Європи та в США.

В Україні про це заговорили у благодійній організації Партнерство кожній дитині". Кілька років тому вперше започаткували такий експеримент у Київській області. Нині там є вже сім патронатних родин, які надали допомогу 80 дітям. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, а решта були влаштовані в інші сімейні форми виховання. Зараз цей експеримент хочуть розширити на інші області.

Ми поцікавилися у директора Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмили ТАЛТ (на фото), яка ситуація зі створенням патронатних родин нині у нашій області. А також розпитали більш детально про принцип відбору патронатних сімей та їхню роль у житті дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.



Чим відрізняється патронат від прийомної сім'ї

– Людмило Гнатівно, поясніть нашим читачам, що таке патронат над дитиною, хто такий патронатний вихователь та якою має бути патронатна сім’я.

– Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Патронатний вихователь – це людина, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та виховання дитини, чиї батьки опинилися у скрутних життєвих обставинах. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

– Розкажіть більш детально щодо терміну перебування дитини у патронатній родині.

– Дитина у такій сім’ї не повинна перебувати більше трьох місяців. Тобто, це може бути два місяці або три тижні, але не більше трьох місяців. Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Тобто, крайній термін перебування дитини – шість місяців, але для цього потрібні серйозні підстави. І протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Усе це залежить від життєвих обставин біологічної сім’ї такої дитини.


В житті бувають різні ситуації...


– У якому віці діти можуть потрапити під патронат іншої сім’ї?

– Під патронат може потрапити навіть грудне немовля, якщо його мама потрапила у скрутне життєве становище. Тобто від перших днів з народження і до повноліття. Хочу сказати, що часом буває таке, що з батьками або з одним із батьків щось трапляється. Наприклад, раптова хвороба або загострення хронічних захворювань й інші складні життєві обставини. А у такої мами просто немає родичів, бабусь чи дідусів, на яких можна тимчасово покласти обов’язки виховання дитини. Тоді люди можуть звертатися до нас та в інші соціальні служби.

– Тобто ті, хто в кого сталося раптове непередбачуване лихо, можуть самі звернутися до вас по допомогу?

– Так, звичайно. Не просто можуть, а й повинні це зробити. Направду, не в усіх людей є родичі, які готові певний період часу займатися чужими дітьми, особливо, коли є свої. Тож ми звертаємося до батьків, щоб вони не боялися і приходили до нас самі. В житті бувають різні ситуації, тож ми готові вам допомагати. А коли все налагодиться, ваші діти повернуться у рідну сім’ю. До того ж, якщо мама у лікарні, то патронатний вихователь запросто може приходити з дитиною, щоб вона відвідувала маму.

– Наведіть, будь ласка, приклади отих складних життєвих обставин.

– Це може бути той випадок, що батьки захворіли, потрапили у лікарню і у них немає родичів, які на час лікування можуть взяти дитину до себе. Тоді цю дитину передають на тимчасове перебування у патронатну родину. Теж ж саме можна сказати і про якісь раптові нещастя – згоріла хата, стихійне лихо тощо. Оскільки на Рівненщині ми ще не знайшли охочих стати патронатними вихователями, поки що таких дітей прилаштовують у центр соціально-психологічної реабілітації. Такий заклад у нас є в Олександрії.

Якщо це не якась раптова хвороба матері чи батька дитини, а залежність батьків від алкоголю чи наркотиків, то дитина, яка не отримує належного догляду і виховання, теж може бути поміщена у патронатну сім’ю. Але якщо за цей період, наприклад мама, не виконує рекомендацій працівників центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мама не йде на співпрацю, не відвідує груп анонімних алкоголіків чи наркоманів за вимогою центру, тобто не змінюється, то тоді служба у справах дітей вирішує доцільність позбавлення батьківських прав та влаштування дитини у прийомну сім’ю.

– Якщо батьки опинилися у скрутних життєвих обставинах, але вони мають не одну дитину, а декілька, то чи можуть ці братики чи сестрички потрапити в одну патронатну родину?

– Так, звичайно, можливий такий варіант, коли всіх дітей з однієї родини передають у патронатну родину. Але це при умові, що патронатний вихователь сам погодиться на двох чи трьох дітей.

Упродовж багатьох років на центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладені такі завдання, як пошук кандидатів у батьків-вихователів та батьків для створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної в тому, що, наприклад, прийомну сім’ю може створити одна особа, а от вимоги саме до патронату – має бути обов’язково подружжя.


Офіційна зарплата патронатного вихователя – 7250 гривень

– Власне, перейдемо вже до конкретних вимог для створення патронатної родини. Розкажіть про це більш детально, адже ці вимоги детально прописані у відповідному Законі України.

– Таких вимог до потенційних патронатних родин є чимало. Одна з них принципово відрізняється від вимог до прийомних сімей. Патронатний вихователь обов’язково повинен мати вищу освіту. Я знаю багато прикладів, коли люди не мають вищої освіти, але при цьому виступають дуже добрими та дбайливими до дітей людьми. Але закон є закон і ми маємо його дотримуватися. Крім того, беручи на себе обов’язки патронату, вихователь повинен мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Щодо вікових обмежень, то патронатним вихователем не може стати особа, якій менше 35 років. Для жінок вікове обмеження 35-60 років, для чоловіків – 35-65 років. Крім того, важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, має бути безробітним. Тобто, людина не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Також претенденти повинні мати позитивний досвід виховання дітей. Але тут варто зазначити, що мова не тільки про виховання власних дітей, а й про інших. Наприклад, робота в садочку чи у школі, громадська робота, тощо. Ну і, звичайно, все це має бути підтверджено відповідними документами.

– Мені відомо, що патронатний вихователь буде отримувати офіційну заробітну плату від держави, а в його трудовій книжці буде відповідний запис та нараховуватиметься трудовий стаж. Людмило Гнатівно, поясніть це більш детально.

– Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя становить на місяць п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Іншими словами – 7 тисяч 250 гривень. У період між влаштуванням дітей – півтора прожиткових мінімуми, тобто 2 тисячі 175 гривень. Також на кожну дитину, влаштовану у патронатну родину, буде надаватися соціальна допомога. Вона залежить від віку дітей. Зокрема, для дітей віком до шести років така допомога становитиме 2 тисячі 456 гривень, а від 6 до 18 років – 3 тисячі 62 гривні на місяць. І ось ця сума у понад сім тисяч гривень – це буде офіційна зарплата патронатного вихователя. Але, як вже наголошувалося, він не має права більше ніде працювати. Варто зазначити, що соціальним службам, таким як і наш центр зокрема, тепер надається право перевіряти доцільність витрачання грошей, які виділяє держава. Адже грошове забезпечення буде виділятися не з місцевих бюджетів, а з державного. Тут ще потрібно сказати, що, починаючи з 2017 року, сума грошового забезпечення буде суттєво збільшена.


Як стати патронатним вихователем

– Я знаю, що коли кандидати готові до створення патронатної родини, то для них проводять спеціальні навчання та співбесіди. Для чого це потрібно та як це відбувається?

– Так, звичайно, кандидати на патронатних вихователів проходять відповідне навчання. Коли ми зберемо групу людей, які виявили бажання стати патронатними родинами для дітей і які надали всі відповідні документи, тоді протягом тижня будуть проводитися спеціальні семінари. Тут важливо, щоб патронатні вихователі вміли пояснити дитині, що вона перебуває у чужій сім’ї тимчасово і що вона згодом має повернутися до біологічних батьків. У цьому і є та принципова різниця між прийомною і патронатною родиною. У прийомну сім’ю дитина може потрапити у будь-якому віці і перебувати там до свого повноліття.

Навчання буде проводитися на базі Рівненського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, який знаходиться на вулиці Дубенській у Рівному. Семінари для потенційних патронатних вихователів будуть проводити кваліфіковані спеціалісти обласного центру, які й самі пройшли відповідне навчання та стажування у Києві за спеціальними програмами. Ці фахівці відповідно мають сертифікати, які підтверджують їхнє право навчати патронатних вихователів. До слова, з часом патронатні вихователі, як і прийомні батьки, проходять підвищення кваліфікації, тобто додаткові курси, щоб вдосконалювати свої знання. Крім того, для таких навчань залучаються і психотерапевти, і наукові співробітники вищих навчальних закладів з України та закордону. Тобто, навчання серйозне та відповідальне. Після завершення курсу цього навчання, тренери роблять висновки, хто з кандидатів готовий стати патронатним вихователем.

– Як визначити, що людина готова до виконання обов’язків патронатного вихователя? Адже, враховуючи грошове забезпечення, ймовірно, знайдуться охочі нажитися на чужому горі.

– Це дуже делікатне питання. Хочу наголосити, що кандидати у патронатні вихователі будуть дуже ретельно перевірятися. У плані, насамперед, медичному. Адже таким людям доведеться пройти чимало лікарів, щоб надати нам довідки. Зокрема, кандидати мають пройти огляд нарколога, психіатра, фтизіатра. Важливо, що довідки від цих лікарів мають надати і всі члени родини, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі. Також усі члени родини кандидата не повинні мати судимості, як і сам кандидат.

Загалом, можна сказати, що процедура зібрання всіх документів, проходження навчання та погодження всіх комісій соціальних служб. Тобто, хочу сказати, що процес від бажання стати патронатним вихователем, до його втілення дуже непростий. Тож ми сподіваємося, що той, хто на це йде, йде явно не через гроші, а швидше через щире бажання допомогти. До того ж, як я вже згадувала, нині на такі центри, як наш, покладено й контроль за цільовим використанням цих державних коштів. Тож навіть, якщо людина спробує зловживати, ми такі спроби присічемо одразу. Сподіваємося, що для людей зробити добру справу важливіше, ніж нажитися на лиху інших людей.

– Якщо люди виявляють бажання стати патронатними вихователями, свого роду співпрацювати із соціальними службами, то куди їм потрібно звертатися?

– Ми зараз активно шукаємо кандидатів для створення патронатних родин у Рівному, адже у нас таких ще немає. Тому будемо раді, коли такі охочі знайдуться. Якщо мова про Рівне, то людям потрібно приходити у наш міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Якщо мова про область, то кандидатам потрібно звернутися в аналогічні центри у себе в райцентрах. За консультаціями рівняни можуть телефонувати на “Телефон довіри".


Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

1. Заява.
2. Копія паспорта.
3. Довідка про склад сім’ї (форма №3).
4. Копія диплома про вищу освіту.
5. Копія трудової книжки (за наявності).
6. Висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою.
7. Довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
8. Довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
9. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
10. Письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом із ним, а також дітей, які досягли віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.



Контакти міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді


При Рівненському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді функціонує спеціалізована соціально-психологічна консультативна служба – “Телефон довіри".

“Телефон довіри" – це анонімна, конфіденційна, психологічна допомога та інформаційні консультації. Звертайтеся за телефонами: (0362)62-06-06, 067-762-06-06, 066-969-77-10. Телефон працює щодня із 15 до 23 години, крім вихідних та святкових днів.

"ОГО" №44 від 26 жовтня 2016





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ