Ми у Facebook
30.09.2017, 15:00

Українська Прем’єр-Ліга. «Верес» U-21 - «Сталь» U-21 [ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ] [+Відео]

Традиційно, молодь «Вереса» та «Сталі» перед матчем основних складів команд. Поєдинок команд U-21 відбудеться на стадіоні «Авангард» у Рівному у суботу, 30-го вересня. Початок гри – о 16:00.
Як повідомляє Інформаційна служба НК «Верес» (Рівне), матч обслуговуватимуть: арбітр – Юрій Грисьо (Львів), асистенти – Олег Найко (Чернівці), Віктор Нижник (Вінниця), четвертий арбітр – Роман Блавацький (Львів), спостерігач арбітражу – Андрій Шандор (Львів).

Заключний поєдинок першого кола чемпіонату Української Прем’єр-ліги рівненський «Верес» проводить проти офіційно наймолодшої команди з-поміж усіх елітних футбольних дивізіонів Європи – кам’янської «Сталі». Згідно з дослідженням CIES Football Observatory, середній вік футболістів нашого майбутнього суперника – 21,7 роки. На противагу цьому, «Верес» - одна із найдосвідченіших команд УПЛ. Вищий середній вік футболістів в елітному дивізіоні чемпіонату України – лише в «Олександрії».

Історія протистоянь

Рівненський «Верес» дотепер жодного разу не зустрічався із кам’янською «Сталлю» в офіційних матчах чемпіонатів України. Втім, свого часу ще у Другій лізі чемпіонату СРСР «Авангард» зіграв одразу дванадцять поєдинків проти одного із прародичів «сталеварів» - дніпродзержинського «Металурга».

Цікаво, що у цих зустрічах рівняни зазнали лише однієї поразки, здобувши натомість аж 7 перемог. Ще чотири гри завершилися унічию.

На власному полі «Авангард» виграв у «металургів» усі шість матчів з різницею забитих та пропущених м’ячів – 18:1.

Наш суперник

Із футболом у Кам`янському познайомились ще на початку минулого століття. Уже в 1913 році існувала Кам`янська футбольна ліга, основу команд якої складали робітники Дніпровського металургійного заводу і гімназисти. Перша світова війна і післявоєнна розруха призвели до того, що футбольне життя в місті майже затихло. Однак уже на початку 20-их років разом з відродженням металургійного заводу - з`явилася команда «Металіст».

Починаючи із 1935-го року команда регулярно брала участь у першості України, а в 1936 і 1938 роках - у розіграші Кубка СРСР. Приблизно у той час колектив отримав і свою сучасну назву. У 1938 році «Сталь» стала срібним призером республіканського чемпіонату України. Цей успіх досі залишається найвищим досягненням кам’янського футболу за всю його історію.

Футбол у Кам’янському існував і розвивався навіть у часи німецької окупації. Після звільнення міста від нацистів та, відповідно, окупації радянською владою – команда знову стартувала у чемпіонаті УРСР. «Сталь» зі стовідсотковим показником виграла зональний турнір, втім зупинилася на стадії півфіналу.

У 1949-му команду перейменували на «Металург» і вона знову стала другою у чемпіонаті України, поступившись лише у фінальному матчі столичним «армійцям». Втім, вже починаючи з другої половини 1950-х років «сталевари» майже на двадцять років поступилися званням найсильнішої команди Кам’янського своїм сусідам – «Хіміку».

На всеукраїнську арену «Металург» повернувся лише наприкінці 1970-х. У 1978-му команда виграла чемпіонат України серед колективів фізичної культури, завоювавши путівку до Другої ліги чемпіонату СРСР. Серед команд майстрів «Металург» виступав упродовж семи сезонів поспіль. Упродовж цього часу команда із Кам’янського 12 разів зустрічалася із рівненським «Авангардом». Рівняни за підсумком цих зустрічей мають тотальну перевагу над суперником: 7 перемог, 4 нічиї та лише 1 поразка. Рівниця м’ячів – 23:6. За підсумком сезону 1985-го року «Металург» посів останнє місце у Шостій зоні Другої ліги чемпіонату СРСР і втратив статус команди майстрів.

Черговий футбольний ренесанс у Кам’янському настав у 1998-му році. Відновлена команда з історичною назвою «Сталь» почала нове сходження до вершин вже українського футболу.

У сезоні 2001-2002 «Сталь» повернулася у професіональний футбол і фінішувала 12-ю у групі «В» чемпіонату Другої ліги. Вже за два роки, за підсумком чемпіонату 2003-2004 команда з Кам’янського під керівництвом Олександра Севідова виграла свою підгрупу Другої ліги і здобула право на підвищення у класі. У Першій лізі «Сталь» відіграла чотири сезони, аж поки не понизилася у класі у 2008-му.

Вдруге путівку до Першої ліги команда з Кам’янського завоювала за підсумком сезону 2013-2014. Вже під керівництвом Володимира Мазяра. А вже за рік «сталевари» завоювали путівку до УПЛ.

Свій перший сезон в еліті українського футболу «Сталь» завершила на восьмій позиції турнірної таблиці. Це досягнення команда повторила і у минулому році. Нинішній чемпіонат значно омолоджена «Сталь» розпочала із двох перемог. Втім, потім команда видала невтішну серію із семи поразок поспіль, опустившись із групи лідерів чемпіонату – до підвалу турнірної таблиці. Лише минулого тижня «сталевари» перервали свою невтішну серію, звівши унічию матч проти «Олімпіка».

МИ ЩЕ ПИСАЛИ:

Хахльов про «Верес»: «Ми перетворили кризу в українському футболі на можливість»

Рівненському «Вересу» дозволили зіграти в українській Прем’єр-лізі – ЗМІ

Кадровий потенціал

Сучасна «Сталь» значно відрізняється від тієї, яка посіла восьме підсумкове місце у чемпіонаті УПЛ-2016, або ж, навіть, у минулому сезоні. Влітку команду покинули практично усі футболісти основного складу. Чимало з них – продовжили кар’єру саме у рівненському «Вересі». Саме зі «Сталі» до нашої команди прийшли Олександр Бандура, Микола Іщенко, Роман Карасюк, які вже стали лідерами «червоно-чорних». Свого часу пограли за «Сталь» також Володимир Адамюк, Антон Котляр, Валерій Кучеров. Упродовж сезону 2015-2016 у тренерському штабі «сталеварів» працював і нинішній головний тренер «Вереса» Юрій Вірт.

«Сталь» же у нинішньому сезоні зробила ставку на власну талановиту молодь. Новими лідерами команди стали голкіпер Герман Пеньков (23 роки), захисник Артур Даніелян (19 років), півоборонці Мар’ян Мисик (20 років) і Михайло Месхі (20 років). А також – вихованець «Карпат», півзахисник Орест Кузик (22 роки), та легіонери з Вірменії, півзахисники Гор (23 роки) та Едгар (27 років) Малакяни.

ДОСЬЄ:
«Сталь» (Кам’янське)
Дата заснування: 1926 рік
Попередні назви: «Металіст», «Дзержинка», «Металург»
Досягнення: переможець групи «В» чемпіонату Другої ліги (2004), срібний призер Другої ліги (2014), срібний призер Першої ліги (2015)
Найвища позиція у чемпіонатах України: восьме місце в УПЛ (2016, 2017)

Історія протистоянь «Верес» - «Сталь»:
12 матчів: +7, =4, -1
Різниця м’ячів: 23-6

Історія протистоянь на полі «Вереса»:
6 матчів: +6, =0, -0
Різниця м’ячів: 18-1

Чемпіонат України з футболу, Українська Прем’єр-ліга, 11 тур
1 жовтня 2017 року, Львів, стадіон «Арена Львів», 17:00
Трансляція: телеканал «Рівне 1», телеканал «24»

Арбітр: Дмитро Кутаков (Київська область)
Асистенти арбітра: Володимир Журибіда (Луцьк), Михайло Маланчук (Чернівецька область)
Четвертий арбітр: Сергій Березка (Київська область)
Спостерігач арбітражу: Віктор Швецов (Одеса)






На правах реклами