Ми у Facebook
03.12.2017, 17:12

Яку роботу можуть знайти в Україні люди з інвалідністю

25 років тому Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю. В Україні близько 3 млн осіб мають обмежені можливості. Однак інвалідність – це не вирок, а Міжнародний день людей з інвалідністю покликаний нагадувати нам про рівність, різноманітність, взаємозбагачення, практичні рішення, питання інклюзії в освіті і працевлаштуванні.
Соціальна політика стосовно осіб з інвалідністю здійснюється за двома напрямками:
- з точки зору суспільних, глобальних проблем – зміни громадської думки стосовно проблеми інвалідності;
- формування середовища життєдіяльності, створення системи соціального і раціонального працевлаштування і т. ін.


Інклюзія в дії: завод ROSHEN зачинив двері перед хлопчиком у інвалідному візку



Якщо говорити про ринок праці, то аналіз бази hh.ua показав, що серед загальної кількості вакансій, розміщених на сайті, на сьогодні 2% пропозицій щодо працевлаштування доступні для людей з інвалідністю.

В Україні зросли соціальні виплати




Найактивніше роботодавці пропонують робочі місця у таких сферах, як «ІТ, телеком», «Продажі», «Маркетинг», «Адміністративний персонал» та «Початок кар’єри».


Регіональний фокус вакансій виглядає таким чином: найбільше пропозицій від роботодавців у Києві – 37%. Активними у цьому питанні є також роботодавці Харківської, Одеської, Дніпропетровської та Донецької областей. Значно менше вакансій у інших регіонах.


Майже у 80% вакансій пропонується повна зайнятість, а от можливість працювати дистанційно чи віддалено надається у 35% вакансій.




Щодо досвіду роботи, то роботодавці доволі лояльні у своїх побажаннях: одна третина готова співпрацювати з молодими фахівцями і спеціалістами без досвіду, 51% працедавців охоче візьмуть на роботу людину із мінімальним досвідом чи досвідом до 3 років. Досвід понад три роки вимагають 14% компаній, а понад шість – 2%.

Як показує аналіз бази вакансій, на українському ринку праці є пропозиції для людей з інвалідністю. Також проводяться спеціалізовані ярмарки вакансій. Крім того, існують ініціативи щодо організації проектів соціально відповідального бізнесу.


І у повсякденному житті ми все частіше зустрічаємо людей з інвалідністю. Вони надають послуги в магазинах, у компаніях сфери HoReCa, працюють водіями таксі і т.д. Соціально відповідальні роботодавці адаптують умови праці для таких людей і своїм прикладом заохочують інших включатися у процес їхнього працевлаштування. Все це підтверджує, що людям з інвалідністю можливо знайти роботу, а це дає надію на більше поширення практики інклюзивного працевлаштування по всій країні.

Про це повідомляє HeadHunter.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами