Ми у Facebook
03.01.2018, 14:40

Що робити, якщо затримала поліція (+Поради)

Якщо вас затримали працівники поліції, це зовсім не означає, що ви – злочинець. У цій ситуації не забувайте, що у вас теж є свої права, які потрібно знати і вміти ними користуватися.
При затриманні поліцією постарайтеся не чинити опір. Якщо вже трапилася така ситуація, що вас затримують, краще демонструйте повну готовність до «співпраці» з працівниками поліції.

Вкрай важливо з’ясувати всю інформацію щодо причини затримання, вашого статусу (підозрюваний, адміністративний порушник, свідок), хто саме (з вказівкою ПІБ, звання, посади) вас затримує.

За що можуть позбавити батьківських прав?

Згідно з ч.5 ст. 29 Конституції України, вимагайте негайно повідомити родичів про ваше затримання, вкажіть кого саме та їхні контактні дані. Згідно з законом «Про Національну поліцію України», КПК, поліція зобов’язана повідомити про затримання людини його родичів, але ці вимоги практично ніколи вчасно не дотримуються. Тому у момент затримання поліцією постарайтеся повідомити кому-небудь з оточення свої дані, тоді збільшуються шанси на те, що ваші рідні і близькі зможуть вас знайти. Звісно, за наявності мобільного телефону (якщо його не відібрали у момент затримання), необхідно негайно подзвонити вашим знайомим чи родичам і повідомити про те, що сталося, оскільки при доставленні у відділення телефон відберуть.
Вам мають вручити протокол про затримання, що має містити точний час затримання. Це той час, коли вас фізично зупинили, а не коли привезли до відділка.

Якщо після затримання поліцією і доставлення у відділення вам запропонують розписатися в журналі відвідувачів і затриманих, необхідно простежити правильну вказівку затримання, час фактичного затримання і, звичайно, обов’язково відмітити, що ви є саме затриманими, а не відвідувачем.
Не відмовляйтеся і вимагайте адвоката. Навіть якщо у вас немає свого, згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу» поліція зобов’язана запросити такого адвоката. Якщо ви заявите про бажання залучити його, у вас буде як мінімум час для обдумування свого становища, оскільки до появи адвоката маєте повне право не відповідати ні на які питання і нічого не підписувати.

Увага при підписанні документів! Якщо після затримання поліцією від вас наполегливо вимагають підписати документ під загрозою застосування насильства, то як мінімум уважно і не кваплячись вивчіть документ. Це може бути протокол затримання, протокол про адмінправопорушення, пам’ятка про права, протокол огляду, вилучення, протокол допиту, пояснення. Ні в якому разі не можна залишати незаповнені графи! Крім того, дуже важливо підписувати з зауваженнями ті місця, які не відповідають дійсності або залишають можливість для двоякого розуміння.

Яка відповідальність загрожує батькам за вчинки дітей?

Важливо пам’ятати, що інформація, яка зафіксована в протоколі, вже не підлягає зміні, і рішення в суді виноситися, відштовхуючись, зокрема, і від документальних доказів, якими і є протоколи. Особливо варто відмітити і те, що вилучені у вас при затриманні поліцією предмети мають бути упаковані і опломбовані на момент підписання протоколу затримання, в якому про них йде мова та обов’язково мають бути присутні не менше 2 свідків. Якщо предмети опломбовані ненадійно або не опломбовані взагалі, про це також необхідно відмітити в протоколі. Кожен процесуальний документ можна і треба використати як засіб донесення інформації до судді, від якого багато в чому тепер залежить ваша доля. Підписуючи документи, бажано фіксувати також ту інформацію, яка залишилася недочутою поліцією: прохання надати адвоката, медичну допомогу чи якась необ’єктивна фіксація.

Якщо доводиться свідчити без адвоката, завжди пам’ятайте про гарантоване ст. 63 Конституції України право не надавати свідчень відносно себе і своїх близьких ні взагалі, ні з якихось конкретних питань (обставин). Окрім того, кримінально-процесуальним законодавством передбачений обов’язок слідчого припинити допит, якщо допитуваний в явній формі висловив відмову від надання свідчень. Вкрай важливо до моменту надання будь-яких пояснень з’ясувати всю інформацію щодо вашого статусу, правопорушення, що конкретно інкримінується, з приводу якої конкретно ситуації ви затримані поліцією, кому саме ви свідчите. Будь-які свідчення, пояснення краще писати особисто, тут найскладніше – не бояться наполягати на цьому і проявити стійкість проти можливого тиску.

Довідково. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

За матеріалами Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ