Ми у Facebook
08.02.2018, 17:53

Чи є мораль у політиці? - Про це говорили у Рівному

У місті відбулася лекція-дискусія.
Вчора, 7 лютого, у рівненській книгарні Є відбулася публічна лекція-дискусія «Чи сумісні політика та мораль?» за участю Дмитра Шевчука та Віталія Лебедюка за книгою «Політика та мораль» С’юзен Мендус.



Сюзен Мендус у своїй книзі «Політика та мораль» розмірковує над проблемою, як вживається мораль у людей зайнятих політикою та чи присутня політика у житті високоморальних людей. Як ці два на перший погляд несумісні поняття можуть вживатись в одному суспільстві, в одній організації, в одній людині. Лекцію для присутніх прочитали політичний філософ та політик-філософ – Дмитро Шевчук та Віталій Лебедюк.



- У Рівному, безперечно, є запит схожі дискусії. Тому варто подякувати Книгарні Є за їх організацію. Під час нинішньої дискусії ми підняли тему співвідношення політики і моралі. Важливо, що до дискусії активно підкдючалася аудиторія. Ми намагалися з'ясувати, чи дійсно політика є принципово позбавленою чітких моральних принципів? Чи у політиків завжди "брудні руки"? Як можна змінити ситуацію в сучасному політичному світі? При цьому під час обговорення ми зверталися як до філософських концепцій, так і до сучасних реалій в українській (а навіть рівненській) політиці, - зазначає Дмитро Шевчук.



- Ми досить часто задаємо собі питання: як уникнути зіткнення інтересів та цінностей у публічній сфері? Як уникнути спокуси корупції та хабарництва? Чи існують чесні, принципові й відповідальні політики? Дискусії щодо цих питань лунають не лише в аудиторіях університетів, а й у громадському транспорті. Книга С’юзен Мендус «Політика і Мораль» є однією з праць, де втори намагаються розрубати гордіїв вузол щодо протиріччя між політикою та мораллю. Під час дискусії ми з’ясували, що людина яка приходить до влади повинна зробити для себе вибір чи прагне вона відстоювати інтереси громадян, чи власні. Тобто, під час виборчої кампанії кандидат до органів влади, ми можемо спостерігати який контракт з мораллю уклав той чи той кандидат. Усе розпочинається з елементарних речей, як наприклад джерело походження коштів на виборчу кампанії. Якщо поглянути на пересічного громадянина, то він щодня стикається з даною дилемою, оскільки кожен з нас має свою соціальну роль. Разом з тим ми завжди виступаємо або об’єктом або суб’єктом будь-якої політики, чи то сімейної політики, чи державної. Тому не можу стверджувати що політика є аморальною, натомість скажу, що "брудну політику" роблять "брудні руки", - зазначає Віталій Лебедюк.


Дмитро Шевчук
– доктор філософських наук, декан гуманітарного факультету
Національного університету «Острозька академія», відповідальний секретар серії «Філософія» Наукових записок «Острозької академії». Досліджує проблеми сучасної
політичної філософії, методології гуманітарних наук, соціокультурні процеси у Центрально- Східній Європі.

Віталій Лебедюк – кандидат наук з державного управління, доцент, декан факультету політико-інформаційного менеджменту, керівник ШПА «Поліс».

Фото надані Книгарнею Є.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ