Ми у Facebook
01.03.2018, 19:23

Нардепи прийняли у першому читанні закон про Антикорупційний суд

Фото УП.

Голосування відбувалося сьогодні, 1 березня. "За" проголосували 282 народних обранців.
Верховна Рада підтримала за основу президентський законопроект № 7440 про Антикорупційний суд. Законопроект передбачає, що Антикорупційний суд розглядатиме справи, якщо предмет злочину чи заподіяної шкоди щонайменше в 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня - це 881 тисяч грн). Не важливо, хто розглядав справу - Нацполіція, Генпрокуратура або НАБУ.

Сьогодні почав діяти закон про реінтеграцію Донбасу: що змінилося?


Деякі з статей описують порушення, пов'язані з наркотиками чи зброєю, а от щодо електронного декларування немає жодної.

Фото УП.
Фото УП.


Крім того, законопроект містить можливість розгляду підслідних Антикорупційному суду справ іншим судом. Так, Апеляційному суду, юрисдикція якого поширюється на Київ, зможуть передавати справи, якщо внаслідок відводів, заявлених суддям, неможливо утворити склад суду, а також проти суддів або працівників самого Антикорупційного суду.

Національні дружини: коли вони можуть використовувати газові балончики та травмат (+ІНФОГРАФІКА)

Кандидатів за результатами відбору подаватиме Вища кваліфікаційна комісія суддів, а міжнародні експерти зможуть лише ветувати кандидатури, хоча і таке вето ВККС зможе подолати 11 голосами з 16.

Претенденти на посади суддів перевірятимуть за допомогою поліграфа, якщо це не заборонять медики. Відмову кандидата проходити таку перевірку хочуть розцінювати, як привід для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Законопроект має вступити в силу на наступний день після публікації. Протягом місяця з цього дня Державна судова адміністрація України зобов’язана визначити чисельність суддів Антикорупційного суду, а протягом року необхідно буде створити Вищий антикорупційний суд.

Орган має почати працювати, якщо обрано не менше 2/3 від певної кількості суддів. Коли таку кількість суддів оберуть, протягом місяця мають відбутися збори суддів, на яких оберуть день початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомляє телеканал 112.





На правах реклами