Ми у Facebook
13.03.2018, 14:35

Міський голова Рівного висловив свою точку зору про реформу ЖКГ

Реформування сфери ЖКГ - одна із найбільш гострих тем в Україні. Міський голова Рівного Володимир ХОМКО висловив щодо цього свою точку зору.
– З моєї точки зору, важливішої й чутливішої для суспільства реформи, ніж реформа експлуатації житла, практично немає. Більші сподівання українці покладають лише на реформу медицини. Хочу висловити деякі свої думки стосовно реформи житлово-комунальної сфери. Найбільшими проблемами у процесі експлуатації житла були відсутність власника будинку та відсутність конкуренції у сфері експлуатації цього будинку. Усе це мало б вирішитися зі створенням об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. А за всіма нашими нормативними документами, у 2015 році в Україні мали би бути скрізь ОСББ. Це враховуючи те, що термін і так десять разів переносився! Оптимальним варіантом експлуатації будинків якраз і є створення ОСББ. Проте цей процес відбувався так повільно, що потрібно було щось змінювати. Через це й створили та прийняли закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Він, по-перше, де-юре визначав власника будинку. Хочуть цього люди чи не хочуть, але власниками багатоповерхівки стають вони. А по-друге, він запроваджує конкуренцію в експлуатації будинку. На мій погляд, концепція закону – бездоганна, я її підтримую, я був палким прихильником цього закону. Але! Коли прийняли згаданий закон, то допустили колосальну помилку – забули в законі прописати, що існують послуги з управління. За цим законом ще два роки тому ми всім будинкам повинні були за конкурсом призначити управляючі компанії. Якщо будинок компанію обирав сам – немає жодних проблем. Однак, з огляду на інфантильність мешканців, більшість будинків нічого не вибрали – десь 90 відсотків не змогли прийняти рішення.

Володимир Хомко: “З містом Рівне пов’язане все моє життя”


Закон зобов’язував мене як міського голову влаштувати конкурс, розбити всі багатоповерхівки на лоти й залучити управляючі компанії. Проте, я не міг цього зробити, адже згаданий закон не визначав типову угоду на право управління будинком. Розробити його повинен центральний орган виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Проте він не міг цього зробити, адже це не погоджувало Міністерство юстиції України. А Мін’юст не робив цього, оскільки така послуга не була передбачена у згаданому законі. Тоді законотворці почали думати, як вирішити цю проблему. Тут я повинен дещо розлогіше пояснити. Справа в тому, що будь-яким підзаконним актом неможливо це виправити. Це так само як закон не може виправити Конституцію, так і підзаконний акт не може виправити закон. З цієї колізії знайшли такий вихід – на черзі було ухвалення Закону “Про житлово-комунальні послуги”, тож у тексті цього закону вирішили виписати цю норму. Подали текст законодавчого акта у Верховну Раду. В результаті внесли правки і закон прийняли з ще більшим ляпом. Що ж трапилося? У тексті закону зазначено: якщо мешканці будинку не створили ОСББ чи не обрали управляючу компанію на момент ухвалення Закону “Про житлово-комунальні послуги”, я повинен протягом трьох місяців вибрати цю управляючу компанію. Але! Лише після письмового звернення мешканців будинку, а таке звернення вважається легітимним, якщо його підписали не менше 50 відсотків мешканців будинку. І це нонсенс! Якщо до цього люди не збиралися, нічого не вирішували, не створювали об’єднання співвласників, то тим паче зараз не зберуться! Що можна вдіяти у цій ситуації?!! Цей пункт перекреслює усе, що зазначалося у Законі “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”!

Інтуїтивно я передбачав подібні складнощі, а тому готувався до такого розвитку подій. Що вирішила зробити міська влада? ЖКП віддати або продати у власність колективам цих же житлово-комунальних підприємств. Усі погодилися, крім колективу ЖКП “Перспективне”. Очевидно, через великі борги. На сесії 22 лютого 2018 р. міські депутати ухвалили рішення про те, що ці ЖКП переходять у приватну власність. Вони так само обслуговуватимуть будинки, однак міська влада не матиме жодного стосунку до цього – тепер рівняни муситимуть вибудовувати свою співпрацю з приватними компаніями, - зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами