Ми у Facebook
19.03.2019, 09:55

19 березня День ангела святкують Олени

Іменини Олени відзначають кілька разів у році: 28 січня, 19 березня, 3 червня, 8 червня, 24 липня, 12 листопада.
19 березня православна церква відзначає День святої рівноапостольної цариці Олени, набуття нею у Єрусалимі Чесного хреста і цвяхів.



Хто така цариця рівноапостольна Олена?

Цариця рівноапостольна Олена - мати римського імператора Костянтина I. Прославилася своєю діяльністю з розповсюдження християнства і проведеними нею розкопками в Єрусалимі, в ході яких, за твердженнями християнських хроністів, були знайдені Гроб Господній, Животворящий Хрест та інші реліквії Страстей.

День ангела: календар на 19 – 25 березня 2018

Олена відзначається рядом християнських церков як святая в лику рівноапостольних (Свята Рівноапостольна цариця Олена, Олена Константинопольська).

Коли Олена звернулася в християнство, їй було вже за шістдесят. За свідченням її сучасника Євсевія Кесарійського це сталося під впливом її сина Костянтина. Перші монети із зображенням Олени, де вона титулується Nobilissima Femina, були викарбувані в 318-319 рр. в Солуні. У цей період Олена ймовірно проживала при імператорському дворі в Римі або Трірі, але згадок в історичних хроніках про це немає. У Римі їй належало великий маєток поруч з Латерані. В одному з приміщень її палацу була влаштована християнська церква - Єленинська базиліка.

Сьогодні - День ангела Олени

У 326 році Олена, вже в дуже похилому віці, хоча і в доброму здоров'ї, зробила паломницьку подорож до Єрусалиму. Померла Олена на 80-му році життя - за різними припущеннями, в 328, 329 або 330 році.

Українське ім'я Олена має зменшувальні та пестливі форми: Оленка, Оленонька, Оленочка, Оленуся, Оленця, Лена, Леночка, Ленуня, Ленуся, Ляля, Льоля, Олеся, Ліна, Лінонька.





На правах реклами