Ми у Facebook
07.04.2018, 13:20

Що зміниться у квітні 2018: реформи, ціни, пенсії, тарифи

Які закони та постанови, ціни та зміни починають діяти в Україні з 1 квітня 2018 року? Портал ОГО поцікавився, що чекає на українців з весняним потеплінням.
КОЖЕН МАЄ ОБРАТИ СВОГО ЛІКАРЯ

У квітні стартує національна кампанія “Лікар для кожної сім’ї”. Відповідно до медичної реформи, треба самостійно визначитися з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем та, починаючи з 2 квітня 2018 року, підписати з ним спеціальну декларацію.

Лікарів первинної медичної допомоги можна обрати незалежно від місця проживання чи реєстрації. Головне, щоб медзаклади, де вони працюють, підключились до електронної системи охорони здоров’я. На вході до таких закладів первинної медичної допомоги вже можна побачити спеціальну наклейку.



Щоб підписати зі своїм лікарем декларацію, потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, треба взяти із собою також свідоцтво про народження дитини.

Кінцевого терміну підписання декларації немає. Обрати свого лікаря встигнуть всі. І все ж зволікати до кінця року не варто, щоб потім не стояти в чергах, радить МОЗ.

На першому етапі медреформи послуги лікарів первинної медичної допомоги будуть безоплатними. Прийом пацієнтів вони будуть здійснювати за електронною чергою. Запис – поки що телефоном або на сайті медустанови. Спочатку записатися можна буде тільки до терапевта, а вже він визначатиме, чи потрібна консультація іншого спеціаліста.

Як вибрати свого лікаря?


АВТОМАТИЧНО ПЕРЕРАХУЮТЬ СТРАХОВИЙ СТАЖ

Якщо людина продовжує працювати після виходу на пенсію, виплати мають зрости без її звернення у відділення Пенсійного фонду. У результаті такого перерахунку пенсії пенсіонерів, які продовжують працювати після виходу на заслужений відпочинок, виростуть, підтвердила заступник голови правління ПФУ Ірина КОВПАШКО. В Україні вперше зроблять автоматизований перерахунок для тих людей, які продовжували офіційно працювати, платили єдиний соціальний внесок (ЄСВ) й отримали страховий стаж.

Досі працюючі пенсіонери повинні були подавати в Пенсійний фонд заяви про перерахунок. Тепер, щоб стимулювати громадян працювати якомога довше, вводиться поняття “понаднормативний стаж” – по 1% прожиткового мінімуму за кожен перепрацьований рік.


ВІЙСЬКОВІ ПЕНСІОНЕРИ НАРЕШТІ ОТРИМАЮТЬ ДОПЛАТИ

Пенсіонери силових відомств отримають підвищені пенсії у квітні, але з врахуванням збільшених сум за січень-березень 2018 року. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій РЕВА під час засідання уряду 21 березня.

"До кінця березня уповноважені органи силових міністерств і відомств повинні завершити передачу довідок про розміри грошового забезпечення. Після отримання всіх довідок у квітні місяці цього року Пенсійним фондом буде забезпечено виплату підвищених пенсій всім військовим пенсіонерам. При цьому ті, хто отримають підвищення у квітні, одночасно отримають підвищені суми із січня по березень включно", – сказав він.

Андрій Рева підкреслив, що перерахунок пенсій військовим пенсіонерам здійснюватиметься з урахуванням трьох складових: оклад за посадою, військове або спеціальне звання, надбавка за вислугу років. Водночас міністр звернув увагу на те, що підвищення пенсій військовослужбовцям відбуватиметься трьома етапами. На першому етапі, тобто з 1 січня 2018 року, пенсії для військовослужбовців та інших силовиків підвищуються в середньому на 1500 гривень; із 1 січня 2019 року – на 750 гривень, і з 1 січня 2020 року – ще в середньому на 750 гривень. Поки що невирішеним залишається питання щодо надбавок за службу у зоні АТО.


ГАЗ ПОДОРОЖЧАЄ, АЛЕ НЕ ДЛЯ ВСІХ

“Нафтогаз України” з 1 квітня збільшив ціни на газ для промислових споживачів та установ, що фінансуються з державного бюджету, йдеться  у повідомленні компанії. Ціни на природний газ для цієї категорії споживачів зростають на 654 грн - до 9 476 грн за 1 тис. кубометрів порівняно з березнем (8 822 грн за 1 тис. куб. м). У порівнянні з цінами на березень 2018 року, у квітні ціни збільшено на 7,4-9,8%“, – зазначили у компанії.

Вартість газу для потреб населення поки що не змінилася. Принаймні до червня. Адже 28 березня Кабмін на своєму засіданні постановив на два місяці “заморозити” пільговий тариф для облгазів і теплокомуненерго. Нагадаємо, ціна на природний газ для населення становить 4 942 гривні за тисячу кубометрів, а з урахуванням ПДВ, транспортування та інших витрат, - 6958 грн за тисячу кубів.


СТАРТУЄ ВЕСНЯНИЙ ПРИЗОВ В АРМІЮ

У квітні-травні триватиме призов до Збройних Сил та інших військових формувань України для проходження строкової військової служби. Згідно з постановою Кабміну, цієї весни для проходження строкової військової служби буде відправлено 15190 чоловіків віком від 20 до 27 років. Кожен із них отримає по 3,5 тисячі гривень одноразової грошової допомоги. Призовники з вищою освітою служитимуть 12 місяців, без – 18. Кожен щомісяця отримуватиме близько 3,7 тис. грн зарплати. У зону бойових дій строковиків не направлятимуть. За неявку у військкомат штрафуватимуть на 126 гривень. За повторне ігнорування повістки – на 255 грн.

“Поважна причина для неявки – коли помер родич, захворів чи сталося стихійне лихо. Але мають бути документи, що це підтверджують, – каже адвокат Олена ПРИЙМАЧОВА. – Якщо отримав повістку, розписався і не прийшов – може бути покарання до трьох років тюрми. Але найчастіше йдеться про умовний термін”. Відстрочку від строкової служби отримають батьки двох дітей, єдині годувальники у сім'ї, студенти денної форми навчання, люди з інвалідністю, судимі та чоловіки, які мають вагітних дружин, пише gazeta.ua.


НОВІ ПРАВИЛА ЗАБОЮ ДОМАШНЬОЇ ХУДОБИ

У квітні, а саме з 4.04.2018, набувають чинності нові ліміти на забій домашніх тварин. Про це розповів голова Держпродспоживслужби Володимир ЛАПА в інтерв’ю виданню “БізнесЦензор”.

“Раніше можна було забивати три голови в день, а тепер три голови в тиждень. Якщо порахувати по три голови в тиждень, то це 150 голів на рік. Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який повинен працювати за правилами”, – заявив голова Держпродспоживслужби.

Володимир Лапа спростував чутки про те, що буде заборонено продавати домашнє м'ясо. “Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити й потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися відповідно до вимог, які існують у всіх цивілізованих країнах”, – сказав чиновник. Тим часом у Верховній Раді активно лобіюють прийняття  законопроекту №7489 від 16.01.2018, де зникає право продажу домашнього м'яса навіть в 50 км від місця забою. У новій редакції записано: “Із 1 січня 2020 року м’ясо та інші продукти забою, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання”... Якщо парламент ухвалить цей проект закону, то використання домашнього м’яса на продаж опиниться під загрозою, а це, в свою чергу, призведе до вирізання поголів’я та підвищення цін для населення, пише agronews.ua.


ПОДОРОЖЧАЄ ПРОЇЗД У ГРОМАДСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ

Із першого квітня в місті Рівному подорожчає проїзд у громадському транспорті. Квиток у тролейбусі тепер коштуватиме 3 гривні (досі було 2 грн). А проїзд у міській “маршрутці” обійдеться у 5 гривень замість 4.


ЗАКІНЧИТЬСЯ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН

У будинках з централізованим теплопостачанням опалювальний період 2017-2018 буде завершений при середньодобовій температурі зовнішнього повітря +8 градусів за Цельсієм протягом 3 діб поспіль. Про дату закінчення опалювального сезону в кожному населеному пункті місцева влада прийматиме спеціальне розпорядження.

Для домогосподарств, які використовують індивідуальне опалення, опалювальний сезон завершиться 15 квітня 2018 року. Саме на цей період нараховується “зимова” субсидія на газ та електроенергію для опалення. Раніше  житлові субсидії на індивідуальне опалення діяли до 30 квітня включно.


ДВОГРИВНЕВІ МОНЕТИ, НЕРЕСТ І НАСТУП НА БОРЖНИКІВ

Із 27 квітня в Україні мають з'явитися в обігу нові монети номіналом 1 і 2 гривні. Випуск таких “дрібних” – світова практика. Монети можуть бути в обігу 20 років, на відміну від паперових купюр, термін обігу яких може бути і один рік. Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні.

Який вигляд мають нові обігові монети? (+ФОТО)

Також у квітні запрацює новий підхід до стягнення заборгованості із зарплати. Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО анонсував, що з 1 квітня заборгованість із заробітної платі буде стягуватися за прикладом стягнення заборгованості з аліментів. Цим займуться мобільні групи та оперативні штаби. Крім того, в Україні створять “дошку ганьби” роботодавців, які не платять працівникам – так званий публічний реєстр компаній — найбільших боржників.

Запрацює і нова система контролю якості й безпеки харчових продуктів. Якщо раніше перевірки виробників і магазинів проводили раз у 2-5 років, тепер їх будуть інспектувати значно частіше. А штрафувати за порушення суворіше - від 18 до 30 тис. грн (раніше мінімальне покарання становило смішну цифру 85 гривень).

А ще із 1 квітня і до червня заборонено ловити рибу – у водоймах нерест. Штраф за порушення - від 34 до 6800 грн, а в особливих випадках браконьєрам може загрожувати до 3 років в'язниці.

Нерестова заборона: який штраф за незаконну риболовлю? (+КАРТА)

Крім того, у квітні з аеропорту Рівного знову вилетить чартерний рейс на Анталію, а в Новій Любомирці на Рівненщині знову запрацює асфальтний завод і почнуть ремонтувати дороги.

Великодній кошик 2018: воістину здорожчав (+ЦІНИ)


ТРЕТИНА КВІТНЯ – ВИХІДНІ

Одинадцять вихідних з 30 календарних днів місяця матимуть українці у квітні. Про це повідомив міністр соціальної політики України Андрій РЕВА. Відтак на Великдень, який цього року православні та греко-католики святкуватимуть 8 квітня, вихідним буде понеділок, тобто 9 число. Неробочими будуть три дні поспіль, а також чотири дні на травневі світа – 28, 29, 30 квітня і 1 травня. А от замість понеділка, 30 квітня, треба буде відпрацьовувати у суботу, 5 травня.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Що зміниться у березні 2018
ТОП-7 змін в Україні в лютому 2018 року
ТОП-10 змін, які чекають на рівнян з 1 січня

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ