Україна VS Польща: у кого ціни на продукти нижчі
Дослідження показало, що в Україні ціни на більшість товарів зі стандартного споживчого кошика є нижчими, ніж у Польщі. Наприклад, за кілограм курятини українець заплатить 60 гривень, а поляк – 19 злотих, тобто 155 гривень.

Також в Україні значно дешевшими є яйця, вершкове масло, макаронні вироби, шоколад, овочі та фрукти. Вартість свіжого м’яса майже однакова – приблизно 100 гривень за кілограм. Незначна різниця й у ціні на соки: в Україні літр напою коштує 20 гривень, у Польщі – 24.

Натомість ультрапастеризоване молоко та розчинна кава є набагато дешевшими у наших західних сусідів: за кілограм кави українцю доведеться віддати на 94 гривні більше, ніж поляку.

Водночас середня українська родина витрачає на продукти харчування більше, ніж польська. Відповідно до даних GFK, 53 % витрат середньостатистичного українського домогосподарства – це витрати на харчі, у Польщі цей показник лише 24 %. Це багато говорить про різницю доходів українських і польських домогосподарств.
Як рахували: Порівняння витрат проводилось на основі споживчої панелі домогосподарств, яка показує купівельну поведінку населення тієї чи іншої держави. Приблизно 10 тисяч українців і 8 тисяч поляків щоденно звітували про свої покупки по 90 групам товарів. Панель домашніх господарств охоплює всі точки продажу: великі торгові мережі, оптові ринки, магазини роздрібного продажу, ятки тощо.
Анна Ліченко, VoxUkraine спеціально для "ОГО".

ціни закрдоном, Польща, Україна, ціни на продукти, їжа, супермаркети, харчування, продукти, споживач
Сало по-українськи: традиція, смак і трохи користі

Сало — це більше, ніж просто їжа. Для багатьох українців воно — символ дому, традицій, душевної гостинності й навіть національної ідентичності. Поки хтось іронізує, мовляв, без сала в Україні й хліб не смакує, ми розповімо: чому цей продукт досі залишається улюбленим, чим корисний (і коли — ні), як його їдять та з чим поєднують.
переглядів: 75
Ботулізм та літня спека: як уникнути небезпеки при споживанні риби – рекомендації фахівців

Державне агентство меліорації та рибного господарства України наголошує на важливості дотримання правил безпечного споживання риби та морепродуктів у літній період. У зв'язку зі спекою значно зростає ризик харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, серед яких особливу небезпеку становить ботулізм.
переглядів: 103
Другий урожай: що посадити в липні, щоб отримати врожай до осені

Липень – не лише пора збору першого врожаю, а й чудова можливість для дачників та городників отримати "другу хвилю" свіжих овочів та зелені. На звільнених грядках, які вже віддали свої ранні весняні дари, можна знову садити культури, що дозволить насолоджуватися вітамінами до пізньої осені або навіть наступної весни.
переглядів: 109
Як врятувати речі, які пофарбувалися при пранні

Зазвичай із речами, які полиняли ми відразу прощаємося. Але насправді є декілька дієвих способів, як ці речі врятувати.
переглядів: 563
Пухкий омлет із грибами та сиром: легкий рецепт сніданку

Цей пухкий омлет з шампіньйонами й сиром — справжній порятунок, коли хочеться чогось смачного, але без метушні на кухні.
переглядів: 223
Реклама