Ми у Facebook
16.04.2018, 11:59

Верховна Рада спростила об’єднання територіальних громад: що отримають від цього люди?

Фото УП.

Децентралізація триває. Минулого тижня народні депутати ухвалили законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. За цей документ проголосували 268 народних обранців.
В Україні нараховується 187 міст обласного значення. Новий закон дає можливість таким містам гуртувати навколо себе сільські те селищні ради без зайвих бюрократичних процедур.

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН перед голосуванням називав цей документ одним з найважливіших для прийняття в парламенті: “Міста обласного значення є найменш активними у процесі об’єднання громад. Це неправильно. Вони є центрами економічної активності, і логічно, коли до них приєднаються довколишні громади. Ми пропонуємо для цього дієвий механізм: законодавчо визначаємо міста обласного значення спроможними громадами, і це дає змогу приєднатися до них громадам сіл і селищ без проведення до міської ради такої громади виборів, як це відбувається в інших об’єднаних громадах”, – зазначив Прем’єр-міністр, повідомляє прес-центр ініціативи “Децентралізація”.

Поки скористатися цією можливістю можуть лише три міста Рівненської області:

“Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення дозволить містам Дубно, Острог та Вараш на основі перспективного плану формування територіальних громад об’єднатися з містами та селищами поруч. Цей закон значно спрощує процедуру об’єднання, зокрема не вимагає проведення додаткового голосування при приєднанні територіальних громад. Варто відзначити, що закон “Про добровільне об’єднання територіальних громад” передбачає, що не можна відмовити у приєднанні територіальної громади, адже у тексті закону зазначається: “Якщо рада об’єднаної територіальної громади прийняла рішення про відмову у наданні згоди на добровільне приєднання до неї іншої територіальної громади за її ініціативою, Кабінет Міністрів України може скасувати рішення про визнання такої об’єднаної територіальної громади спроможною”, – зазначає консультант з юридичних питань Офісу реформ у Рівненському регіональному відділенні Асоціації Міст України Василь КУРИЛАС.

Місто Рівне могло також приєднати інші територіальні громади, але не склалося:

“Свого часу були розмови щодо приєднання інших територіальних громад до міста Рівного, але далі розмов діло не пішло. Цей процес, вважаю, був би корисним і для Рівного, і для інших громад. Проте, для цього необхідна добра воля людей. Нещодавно я був на зустрічі з Президентом, Прем’єр-міністром й під час розмови теж піднімалася теми про об’єднання громад та децентралізацію. Очевидно, що це дуже важливе питання для сучасної України”, – коментує міський голова Рівного Володимир ХОМКО.

Президент України Петро ПОРОШЕНКО назвав децентралізацію важливим політичним та цивілізаційним процесом для країни:

“Децентралізація – питання цивілізаційного вибору, політичної культури, і, якщо хочете, національної безпеки. Погляньмо на це з досить несподіваного ракурсу, з точки зору євроатлантичної інтеграції. Ну, здавалося б, де децентралізація, а де НАТО? І як вона може бути пов’язана з нашим майбутнім членством у Північноатлантичному Альянсі? Тим не менше, у Річній національній програмі під егідою Комісії Україна – НАТО на 2018 рік, яку я своїм Указом затвердив тиждень тому, один із ключових розділів присвячений децентралізації. Тобто, децентралізація в Україні стала частиною наших міжнародних зобов’язань. Чому? Тому, що реалізація стратегічного курсу держави на вступ до НАТО вимагає не тільки модернізації Збройних Сил, що ми надзвичайно ефективно зробили за ці чотири роки, побудувавши нову армію, нові ЗСУ. Ще раз наголошую, що децентралізація наближає владу до людини, скорочує час для прийняття і реалізації рішень”, – зазначив Глава держави Петро Порошенко у свій промові у четвер, 5 квітня, повідомляє офіційний сайт Президента України.

І нещодавно прийнятий закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення – черговий важливий етап у процесі децентралізації. Проте важливо розуміти, що він має багато аспектів:

“Цей закон можна вважати корисним, адже він не вимагає додаткових виборів щодо приєднання територіальних громад, а отже й витрат бюджетних коштів на цей процес. Та він є дещо запізнілим, оскільки ті територіальні громади, які хотіли об’єднатися, уже це зробили. І без цього закону. Тим паче українська реальність така, що села та селища не готові приєднуватися до великих міст. Голови територіальних громад просто не бажають втрачати переваги своєї посади й віддавати владу та можливості. Посудіть самі: у селах та селищах вартість земельних ділянок коштують дорого, наявні й інші ресурси. Хто ж погодиться добровільно віддати такі сфери впливу? Крім того, менші територіальні одиниці, які знаходяться поблизу міст обласного значення, користуються інфраструктурою цих міст, їх економічними та соціальними ресурсами, самим містам обласного значення воно нічого не несе: вони і так мають ті податкові й економічні переваги, які отримують об’єднані територіальні громади. Єдине, що такі міста можуть отримати, так це додаткові території. Але тоді виникає проблема, що з ними робити”, – коментує фахівець з питань місцевого самоврядування Віталій ЗАГАЙНИЙ

Між тим, уряд покладає великі надії на процес децентралізації. Як повідомляє сайт decentralization.gov.ua, очікують, що 2018 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися.

Довідка:

Децентралізація – процес перерозподілу або диспергування функцій, повноважень, людей або речей від центрального управління. Децентралізація влади включає як політичну так і адміністративну сторони. Децентралізація може бути територіальною — переміщення влади від центрального міста на інші території, і може бути функціональною — шляхом передання повноважень на прийняття рішень з головного органу будь-якої галузі уряду до чиновників нижчих рівнів. Цей процес було названо "новим державним управлінням", який був описаний як децентралізація, предметне управління, конкуренція урядової і місцевої координації
Вільна енциклопедія “Вікіпедія”.

Міста обласного значення
– міста, які є економічними і культурними центрами, мають розвинуту промисловість, комунальне господарство, значний державний житловий фонд, з кількістю населення понад 50 тисяч осіб (указ 1958 р).В окремих випадках до категорії міст обласного підпорядкування за зазначеним указом можна було віднести міста з кількістю населення менш як 50 тисяч осіб, якщо вони мали важливе промислове, соціально-культурне та історичне значення, близьку перспективу подальшого економічного і соціального розвитку, збільшення кількості населення (Вільна енциклопедія "Вікіпедія").

Територіальна громада - жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні")

Децентралізація на Рівненщині мовою цифр:

Площа області: 20047 кв.км;
Кількість населення: 1160856;
Кількість територіальних громад: 419;
Кількість об’єднаних громад: 28;
Площа об'єднаних громад,: 5011,6 кв.км (25%).
(дані з сайту decentralization.gov.ua)


Більше інформації - в газеті "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ