Ми у Facebook
17.04.2018, 13:41

Андрій Рева: Підстави для підвищення мінімальної зарплати є вже сьогодні

Про це Міністр соціальної політики України заявив у понеділок в ефірі програми «Свобода слова».
«Я вважаю, що резерви і підстави для підвищення мінімальної заробітної плати є вже сьогодні. Якщо буде прийняте відповідне рішення, воно буде ухвалене Кабінетом Міністрів, втілене у відповідний законопроект змін до Державного бюджету і подане у Верховну Раду. Таке рішення може бути ухваленим за результатами аналізу економічної ситуації Кабінетом Міністрів України для подальшого розгляду у Верховній Раді», - заявив Андрій Рева.

Чого чекати від підвищення мінімальної зарплати до 4100 грн?

Міністр також зазначив про те, що у прикінцевих положеннях Державного бюджету вказано, що за результатами економічного розвитку першого кварталу 2018 року буде розглянута можливість щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати в Україні.

Відео: Якою буде пенсія та мінімальна зарплата у 2018 році

«Поки що таких результатів за наслідками першого кварталу немає, тому, що дані офіційної статистики будуть трішки пізніше. Коли ми їх отримаємо в повному обсязі, тоді це питання буде розглянуто і буде прийняте відповідне рішення», - пояснив Міністр соціальної політики.

У той же час Міністерство фінансів України стверджує, що можливості підвищити мінімальну зарплату не має. За підсумками трьох місяців до держбюджету надійшло 193,6 млрд грн. Це 96,9% від затвердженого показника на перший квартал 2018 року (розпис 199,7 млрд грн). Тобто держбюджет недоотримав 6,1 млрд грн.

Якби ми з квітня підвищили мінімальну зарплату до 4 200 грн на місяць, нам потрібно було б розшити видатки бюджету на цей рік щонайменше на 13 млрд грн. І це мінімальна сума, яка потрібна лише на підвищення "мінімалки" — без врахування підвищення посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної системи.

Підвищення мінімалки до 4 200 грн обійшлося би бюджету на суму від 13 до 30 млрд грн. Якщо ж врахувати підвищення тарифного розряду у співвідношенні до "мінімалки", матимемо додаткову потребу у видатках на 2018 рік біля 30 млрд грн.

До слова, бюджет 2018: пенсія, зарплата та прожитковий мінімум зростуть.





На правах реклами