Ми у Facebook
30.04.2018, 15:32

У Рівному чисте повітря тільки у парках

Такий висновок можна зробити, ознайомившись із результатами досліджень фахівців.
Про основні показники забруднення атмосферного повітря повідомив Богдан МАСОВЕЦЬ, начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології.

"У 1 кварталі 2018 року хімічна лабораторія відібрала та проаналізувала 6 417 проб атмосферного повітря. Високого та екстремально високого рівня забруднення не зафіксовано. Перевищення гранично допустимих норм зафіксовано по: оксиду вуглецю – 21 випадок, сірководню – 26 випадків, фенолу – 23 випадки, фтористому водню – 17 випадків, хлористому водню – 8 випадків, формальдегіду - 10. Індекс забруднення за 1 квартал 2018 року становив – 6,3.
Найвищі рівні концентрацій забруднювальних речовин та найбільша частота перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) зафіксовані на стаціонарному посту ПЗС №4, що розміщений по вул. Академіка Грушевського, в районі житлового масиву, неподалік автостанція «Чайка», промислові підприємства та інтенсивний рух автотранспорту.

Повітря у Рівному забруднюють авто, заправки і заводи

Для порівняння: у 1 кварталі 2017 року по цих забруднювальних домішках спостерігалося: сірководень – 57 випадків, фенол – 79 випадків, фтористий водень – 35 випадків, хлористий водень – 10 випадків. Найбільша частота перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) також зафіксовані на стаціонарному посту ПЗС №4, що розміщений по вул. Академіка Грушевського. Індекс забруднення за 1 квартал 2017 року становив – 7,3.

В м. Рівне за 2017 рік індекс забруднення атмосфери (ІЗА) становив– 7,76, тоді як в 2011 році – індекс забруднення атмосфери (ІЗА) був 14,2.

Екологи попереджають: палити суху траву шкідливо для довкілля

Чистим повітрям у м.Рівне можна насолоджуватись хіба що в паркових зонах міста.

На сьогоднішній день спостереження проводиться на трьох постах у різних частинах міста: вул. Героїв Небесної Сотні (р-н залізничного вокзалу), вул. Грушевського (р-н АС «Чайка») та вул. Млинівська.
В районах встановлення ПСЗ, знаходиться житлові масиви, неподалік промислові підприємства та інтенсивний рух автотранспорту.
Отже як і раніше актуальним є питання встановлення в Рівному четвертого поста спостереження за забрудненням атмосферного повітря, який необхідно встановити в умовно чистий зоні", - зазначив Богдан МАСОВЕЦЬ.





На правах реклами