Ми у Facebook
13.05.2018, 09:04

Дізнатися більше про себе, щоб у майбутньому досягти успіху

На Рівненщині започаткували новий проект для молоді.
Унікальний заклад для старшокласників та студентів відкрився в Національному університеті «Острозька академія». Тепер з допомогою Центру професійної орієнтації та консультування молодь зможе розсудливіше обрати свою майбутню професію. Або вдосконалити власні знання.





Центр професійної орієнтації та консультування з’явився завдяки програмі «Підвищення конкурентоспроможності випускників університетів на ринку праці України та Білорусі через мережу створення регіональних транскордонних консультаційних центрів професійної орієнтації та консультування». Програма реалізовується за підтримки EaPTC Belarus-Ukraine, Представництва ЄС в Україні та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Національний університет «Острозька академія» є генеральним партнером і працює у межах Програми транскордонного співробітництва Білорусь-Україна спільно з Луцьким національним технічним університетом, Гомельським державним університетом ім. Франциска Скорини і Брестським державним університетом ім. Олександра Пушкіна. Зареєструвавшись та пройшовши там тестування, старшокласники та студенти можуть отримати ґрунтовний аналіз власних психологічних рис та перелік найбільш підходящих професій. Співфінансує проект Європейський Союз.

«Центр професійної орієнтації та кар’єрного консультування Національного університету «Острозька академія» обладнано сучасною мобільною комп’ютерною технікою. Його родзинка – це новітнє програмне забезпечення, яке дозволить молодим людям пройти детальне тестування. Також хочу зазначити, що на базі центру ми навчимо й представників інших навчальних закладів, аби подібна ініціатива могла поширитися по всій Україні. Така профорієнтаційна робота дасть можливість молоді бути більш конкурентоздатними на сучасному ринку праці», – підкреслює ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор ПАСІЧНИК.





Появі подібного профорієнтаційного центру передував етап кропіткої роботи з документацією:

«Над створенням проектної заявки працювали фахівці міжнародного відділу нашого університету спільно з експертами університетів-партнерів. Ми разом і оформили цей проект та подали необхідний перелік до територіальної програми Східного партнерства Європейського Союзу. Проект у кінцевому результаті спрямований на підвищення рівня життя місцевих громад завдяки підвищенню конкурентоздатності випускників університетів. Програма діє заради блага і молоді, і цілої спільноти, де вони мешкають», – зазначає керівник відділу міжнародного співробітництва та фандрайзингу Національного університету «Острозька академія» Едуард БАЛАШОВ.



Результати тестів не лише дозволять більше дізнатися про власні таланти, а й стануть у нагоді під час співбесіди з роботодавцем:

«Пройшовши тестування, можна отримати деталізовану професіограму. У цьому документі зазначатимуться психологічні риси та навички, тож його можна використовувати як резюме. Хочу зазначити, що наш центр – мобільний, і тестування ми можемо провести у будь-якому навчальному закладі Рівненської області. Крім того, заплановано проведення низки профорієнтаційних заходів: семінари та майстер-класи, консультації тощо. Уже створено інтернет-портал на якому формуватиметься база старшокласників та випускників, які пройшли профорієнтаційний інструктаж. Виконавці програми постійно інформуватимуть роботодавців про кар'єрний потенціал випускників», – пояснює адміністратор Центру професійної орієнтації та консультування Національного університету «Острозька академія» Мар’яна НЕЧИПОРУК.



У Центрі професійної орієнтації та консультування уже працюють 16 сертифікованих кар'єрних консультантів:

«Ми звертаємо увагу перш за все на особистість: здібності, психологічні характеристики, аби потім надати необхідні консультації: яку спеціальність обрати чи які персональні риси розвинути, щоб у майбутньому ефективно виконувати свою роботу. Також ми можемо консультувати директорів середніх навчальних закладів, які профільні класи доцільніше організувати. Ми вже отримали подібні звернення», – говорить консультант Іванна ГОРБАЧ.

До речі, попри те, що консультування може зайняти більше години, складати тести – не складно:

– Програмне забезпечення, яке розробили українські програмісти, не потребує додаткових навичок від користувачів. Інтерфейс – простий та зрозумілий. Підробити результати тестування - неможливо, – говорить програміст Микола ЗУБЕНКО.



До речі, відразу після відкриття, тестування пройшли перші відвідувачі Центру професійної орієнтації та консультування «Острозької академії».

Фото надані НауОА.





На правах реклами