Ми у Facebook
10.08.2018, 07:58

Завтра - Різдво святителя Миколая Чудотворця

Православне християнство має досить великою кількістю значущих свят. Істотна частина релігійних дат, так чи інакше, має безпосереднє відношення до святих угодників - людям, які жили колись на Землі, виконували повною мірою Божі закони, здійснював добрі вчинки, виконують всі канони і приписи Церкви.
Праведників, канонізованих після смерті, чимало, але є серед них ті, чиї імена знайомі навіть людині, яка дотримується атеїстичних поглядів. Один такий святий родом з Італії, але вважається покровителем Русі і помічником на всяку потребу - це Микола Чудотворець. 11 серпня в усьому християнському світі вшановують пам'ять Різдва праведного святителя.



Історія свята

Релігійна дата, що відзначається за новим стилем 11 серпня, по - старому, 29 липня, з'явилася в списку діючих не так давно. Російська Православна Церква в особі патріарха Московського і всієї Русі Алексія II відновила святкування Різдва святителя Миколая, єпископа Мир Лікійського 10 років тому, тільки в 2004 році. Багато віруючі люди досі не знають про існування цієї дати, адже є два інших серйозних свята, присвячених чудотворцю: 19 грудня - успіння святого і 22 травня - перенесення мощей в місто Барі, де вони покояться в спеціальній раці донині.

Втім, більшість сучасних православних навряд чи в курсі, що крім дати 11 серпня з ім'ям святого пов'язані і 7 червня (Храмове торжество в честь явлення ікони Миколи Чудотворця в Великорецке), а вже зазначену дату відбулися й інші події: 22 травня - перенесення Зарайського образу Святителя Миколая з Корсуня в Рязанську землю, 11 серпня - принесення образу Миколи Великорецкого в столицю. Є ще ряд свят місцевого значення, в основному вони вшановують Можайскую ікону Чудотворця. Також в певний день Церква згадує святителя в Соборі Святих Отців Першого Вселенського Собору, в Сонмі Святих Отців Семи Вселенських Соборів, бо єпископ Мир Лікійських є учасником даних релігійних заходів.

Різдво Миколи Чудотворця - свято старовинний. Спочатку його урочисто відзначали тільки в Патарі, де народився святитель, і в Мирах Лікійських, що в Малій Азії - там Микола служив у чині Архієпископа. На території Нікейської імперії святкування Різдва угодника Божого поширилося завдяки окупації лицарями-хрестоносцями. Певно, звідти ця традиція потрапила і в Київську Русь. Імовірно, це церковне торжество існувало і у античного народу - греків, проживав у ті далекі часи на території русів, однак поки що ці відомості не підтверджуються.

Як же настільки значущий для всіх православних християн свято «випав» із загального переліку духовних дат в нашій країні? Це сталося в період правління імператриці Катерини Великої - за її ініціативою Різдво святителя Миколая чудотворця скасували. Причина невідома, але історики дотримуються думки, ніби релігійна дата не значилася в месяцесловах (календарях) тієї епохи інших Помісних Православних Церков.



Житіє Миколая Чудотворця
Відомий святий, який після своєї фізичної смерті всім і вся, народився в місті Патарі, в 258 році. Цей населений пункт розташований на півдні Малої Азії. Батько і мати Миколи - Феофан і Нонна - сповідували все своє життя християнство і жили за Божими заповідями. Однак затьмарювало їх існування та обставина, що не було у подружжя потомства. Даний факт змушував нещасних день і ніч підносити Господа благання про дарування дитяти. І диво сталося: на світ з'явився хлопчик. Будучи безмежно вдячними небес, Феофан і Нонна пообіцяли присвятити своє єдине дитя Богові, служіння йому. І не помилилися - малюк ще в дитячому віці показав, що є незвичайною дитиною. По-перше, народження святого Миколая позбавило його мати від важкого захворювання. По-друге, дитина мимоволі брав материнське молоко у пісні дні всього один раз, увечері. А в купелі, коли проводили над ним Таїнство хрещення, малюк простояв без підтримки три години поспіль на ногах - у цьому оточуючі побачили віддання крихіткою хвали на честь Пресвятої Трійці.

Коли Микола навчився читати, то практично відразу зайнявся вивченням Святого Письма та інших духовних книг. Ночі отрок проводив у молитвах, а дні - в праведних трудах. Чудотворець був дуже чуйним до оточуючих - жодного прохання про допомогу він не залишав без уваги. Треба сказати, що родина Миколи не бідувала. Так от, все своє майно праведник роздав жебракам, не залишивши собі навіть вдома, і вів аскетичний спосіб життя, тобто навіть куштував їжу лише раз на день по вечорах. Все своє життя святий свідомо позбавляв себе усіляких благ. Таким чином, він присвятив земне існування служіння людям і Богові.

Коли чудотворець спочив з миром - а сталося це в період 345 - 351 рр. (інформація про точні терміни відсутня), його тіло виявилося нетлінним, тобто не піддалося природним процесам розкладання. Даний ознака найбільш яскраво відображає приналежність Миколи до сонму святих. Спочатку мощі помістили у кафедральний храм міста Мири - з причини того, що святий угодник служив там архієпископом. З них стікала запашна рідина, звана миро - і це відбувається сьогодні. Миро зцілює ось вже протягом багатьох століть хворих, страждаючих, зневірених. Відомо, що в даний час святі мощі Миколи Чудотворця зберігаються в місті Барі, в базиліці в ім'я святителя. Виявилося, вони там не випадково, а вимушено: у 1087 році їх спробували пограбувати турки в рамках набігів на Малу Азію. Тому нетлінне тіло чудотворця розмістили спочатку в церкві святого Стефана, а після вже звели для цих цілей базиліку.



Святий Миколай зробив багато чудес за той час, що жив на Землі. Молитвою він зупиняв морську стихію. Так сталося під час водного подорожі чудотворця на Святу Землю. Святий угодник передбачив, що вдарить ураган, а корабель потоне, але благання його змінили злісні наміри природи.

Святитель врятував від вірної смерті трьох чоловіків, що потрапили з вини року в ряд невинно засуджених. Микола просто притримав знаряддя вбивства, яке кат заніс над головами нещасних, а обвинувач, зрозумівши, хто перед ним, покаявся в задуманому.


Одному колись багатому, але враз яка розорилася людині чудотворець допоміг видати заміж трьох дочок - ось з цієї причини святому угоднику моляться про вдалий шлюб і появі в житті того самого, єдиного. Людина цей задумав своїх дівчаток штовхнути на шлях блуду, але Микола завадила цим планам, підкинувши у вікно три мішечки із золотими монетами. Чудесна поява грошей було розкрито вдячним батьком і збережено в таємниці на прохання самого єпископа Мир Лікійських.

За матеріалами - inmoment.com.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ