Ми у Facebook
19.08.2018, 11:30

Вітаємо: В Україні сьогодні святкують День пасічника

Фото з Інтернету

Сьогодні, 19 серпня, в Україні відзначається День пасічника. Рівненський інформаційний портал OGO.UA вітає усіх зі святом і зичить щедрого медозбору, щоб завжди був мед, як символ благополуччя і здоров'я!
символ благополуччя і здоров'я!
В Україні День пасічника відзначають з 1997 року. У серпні 1997 року Указом Президента День пасічника був встановлений офіційним святом України, яке відзначається кожного року 19 серпня.

Україна здавна славилася пасічництвом. Монастирі, козацькі старшини та й простий люд тримали бджіл. З багатьох заморських держав численні каравани везли в Київську Русь найрізноманітніші товари і обмінювали їх на продукти бджільництва. Величезну роль відіграла тоді ця працьовита комаха у становленні української державності. Князь Ігор, після затвердження договору з візантійськими послами, разом з іншими дарами підніс їм віск, а його дружина Ольга — караван з 40 посудинами, що були наповнені медом і воском. "У давнину продукти бджільництва обмінювали на золото, срібло, дорогоцінні прикраси, шовк. За часів Візантії мед і віск були справжньою валютою. А пов'язано це було з тим, що в Україні здавна вміли виготовляти мед надзвичайно високої якості", — розповідає заступник директора Національного наукового центру "Інститут бджільництва ім. Прокоповича" УААН Сергій Бугера.

Коли почалася історія бджільництва, точно не береться сказати ніхто. Учені знайшли бурштин — закам'янілий прозорий шматочок смоли, який налічує 15 мільйонів років. Колись у ньому навіки застигла бджола. На гробницях єгипетських фараонів висікали бджіл як символ зневаги до смерті та ідеал охайності. У Стародавньому Єгипті на стінах храмів і палаців зображували бджіл, вулики та посуд з медом і воском. Перші письмові відомості про бджіл і використання меду та воску датуються XII-XIV століттями до нашої ери. Грецький філософ Гомер змальовував використання меду і воску в домашньому вжитку, а в Аристотеля (V ст. до н. е.) описується життя бджіл, їх розведення і утримання.





На правах реклами